Νανοϋλικά με Βάση τον Μόλυβδο ως Παράγοντες Έναυσης για την Ανάπτυξη και Προστασία του Arabidopsis thaliana σε Υψηλή Αλατότητα - Κυριάκου, Σωτηρία (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη της επίδρασης νανοϋλικών με βάση το μόλυβδο (Μο) στην ανάπτυξη και αντοχή φυτικού οργανισμού Arabidopsis thaliana υπό συνθήκες αλατότητας. Αρχικά αξιολογήθηκε η τοξικότητα και επίδραση διαφορών μορφών νανοϋλικών (Mo, Mo-Fe, Mo-Zn, Mo-Cu, Mo-B) σε διαφορετικές συγκεντρώσεις (25, 50 και 100 ppm) στην ανάπτυξη φυτών μέσω προκαταρκτικής in vitro καλλιέργειας. Στη συνέχεια , τα πιο υποσχόμενα νανοϋλικά χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη της φυτικής απόκρισης σε αλατούχο στρες (50 mM NaCl). Οι φυσιολογικές και βιοχημικές αναλύσεις περιλάμβαναν δείκτες όπως η μέτρηση ξηρού και νωπού βάρους και τα επίπεδα Μαλονδιναλδεΰδης (MDA) και υπεροξειδίου του υδρογόνου (H₂O₂), με στόχο την εκτίμηση της αντιοξειδωτικής απόκρισης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένα νανοϋλικά μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντες έναυσης, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του φυτού σε αβιοτικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η αλατότητα. Η εργασία συμβάλλει στην αξιοποίησης τους στην γεωργική βιοτεχνολογία.
Keywords: MDA; H2O2; Νανοϋλικά; Arabidopsis thaliana; αλατότητα; Μόλυβδος; MDA; H₂O₂; Nanomaterials; Arabidopsis thaliana; salinity; molybdenum