Ο ρόλος του μητρικού καπνίσματος στην ανάπτυξη παιδικού άσθματος - Φιλίππου, Άντρη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Το παιδικό άσθμα αποτελεί μια από τις σύγχρονες και συχνές χρόνιες παθήσεις της παιδικής ηλικίας με επιπτώσεις τόσο στο ίδιο το παιδί και την οικογένεια του αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αφού οι επιπτώσεις της νόσου είναι εμφανείς στη δημόσια υγεία και υπηρεσίες υγείας γενικότερα. Ένας από τους γνωστούς παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξή του είναι η έκθεση στον καπνό. Καθώς τα ποσοστά των γυναικών που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη στις μέρες μας ολοένα και αυξάνονται κρίνεται απαραίτητη η διερεύνηση του ρόλου του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη στην ανάπτυξη παιδικού άσθματος.
Keywords: Εγκυμοσύνη--Κάπνισμα; Άσθμα στα παιδιά; Παιδική ηλικία; Pregnant women--Tobacco use; Asthma in children; Childhood