Παχυσαρκία και κύηση: επιπτώσεις στην έκβαση της κύησης και στο έμβρυο - Ριαλά, Στέλλα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Είναι ευρέως γνωστό πως η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και οι επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία ενός ατόμου είναι πολύ σοβαρές. Ωστόσο δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρο αν η παχυσαρκία μιας εγκύου γυναίκας μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της κύησης και αργότερα την υγεία του νεογνού. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αξιολογήσει το κατά πόσο η παχυσαρκία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο για δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης και αν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του νεογνού. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων PubMed, Google scholar και MEDLINE. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν maternal obesity, pregnancy outcomes και neonatal outcomes. Αποτελέσματα: Η μελέτη κατέληξε σε 9 έρευνες κατά την περίοδο 2006-2013 που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Όλες οι έρευνες που επιλέγηκαν είναι ποσοτικές και σκοπό έχουν να αξιολογήσουν κατά πόσο η μητρική παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της κύησης και την υγεία του νεογνού. Σύμφωνα με τις έρευνες που μελετήθηκαν η παχυσαρκία επηρεάζει τόσο την έκβαση της κύησης όσο και την υγεία του νεογνού. Μια από τις έρευνες υποστηρίζει πως η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει θνησιγένεια καθώς και αυτόματη αποβολή. Μια άλλη έρευνα υποστηρίζει πως οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. Οι υπόλοιπες έρευνες αναφέρουν πληθώρα προβλημάτων που μπορούν να παρουσιαστούν κατά την κύηση εξαιτίας της παχυσαρκίας καθώς και πολλά άλλα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στο νεογνό μετά την γέννηση του. Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τις έρευνες η παχυσαρκία της μητέρας μπορεί να προκαλέσει πολλές δυσμενείς εκβάσεις όχι μόνο στην εξέλιξη της κύησης αλλά και την υγεία του εμβρύου. Φαίνεται επίσης πως ο κίνδυνος για αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις αυξάνεται όσο πιο αυξημένο είναι το βάρος της μητέρας. Επομένως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι επιτακτική ανάγκη.
Keywords: Παχυσαρκία; Κύηση; Έγκυος γυναίκα; Νεογνό