Διερεύνηση συνένωσης χωρικής και περιγραφικής βάσης δεδομένων της ανασκαφής Μαζωτού, σε ενιαίο περιβάλλον BIΜ-GIS - Νικολάου, Θωμάς (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Το πρώτο υποβρύχιο αρχαιολογικό έργο που έχει αναληφθεί ποτέ από κυπριακούς θεσμούς, είναι το ναυάγιο που βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Μαζωτού. Η ανασκαφή του ναυαγίου άρχισε το 2010. Το πλοίο είχε εκατοντάδες αμφορείς και συγκεκριμένα γίνεται λόγος για περισσότερους από 800 αμφορείς. Ο απώτερος σκοπός, ήταν η εύρεση κατάλληλου λογισμικού που θα μπορεί να υποστηρίξει την καλή τρισδιάστατη απεικόνιση άλλα και ταυτόχρονα να δέχεται βάση δεδομένων. Η βάση δεδομένων έπρεπε να ενσωματωθεί ώστε κάθε αντικείμενο του τρισδιάστατου μοντέλου, να μπορεί να συνδεθεί αυτόματα με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά του, τα οποία περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να δημιουργούνται ερωτήματα/εντολές σε σχέση με τα αντικείμενα. Η πτυχιακή εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λεπτομερής αναφορά για το σκοπό της πτυχιακής καθώς και για τις απαιτήσεις των αρχαιολόγων προς το μοντέλο που δημιουργήθηκε. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση σε σχέση με τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Σ.Γ.Π.), τα BIM, την ανάγκη των αρχαιολόγων για Σ.Γ.Π. και μελέτες που έγιναν για τρισδιάστατα Σ.Γ.Π. στην αρχαιολογία. Έπειτα, στο κεφάλαιο τρία παρουσιάζεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε καθώς και η διαδικασία της δημιουργίας του μοντέλου. Στη συνέχεια, στο κεφάλαιο τέσσερα, απεικονίζονται σε διαγράμματα και σχολιάζονται τα αποτελέσματα των ερωτημάτων που δέχεται το μοντέλο στο λογισμικό REVIT. Τέλος, στο κεφάλαιο πέντε, γίνεται λόγος για τα συμπεράσματα σε σχέση με τα αποτελέσματα και το σκοπό της πτυχιακής εργασίας.
Keywords: Βάση δεδομένων; Τρισδιάστατη απεικόνιση; Ερωτήματα; BIM-GIS; REVIT; Database; 3D imaging; Queries; BIM-GIS; REVIT