Αρχείο και Σύγχρονες Εικαστικές Επιτελέσεις στη Ζωγραφική του Βασίλη Ζωγράφου - Pericleous, Vicky; Zografos, Vasilis (My University, 2022)
ο Βασίλης Ζωγράφος εγκαινιάσει επίσης τη σειρά διαλέξεων με θέμα ‘Artist Let Spaces & Artist as a Curator/ Subversive Gestures: The Artist as Curator as Mediator in and beyond the White Cube – «Ανεξάρτητοι Καλλιτεχνικοί Χώροι και Επιμελητικές Προτάσεις από Εικαστικούς/Υπονομευτικές Χειρονομίες: Ο Καλλιτέχνης ως Επιμελητής ως Διαμεσολαβητής μέσα και πέραν της Γκαλερί» -υπό τη μορφή διερευνητικού προγράμματος που αναπτύσσει στα πλαίσια του ερευνητικού της έργου η Επίκουρη Καθηγήτρια Βίκυ Περικλέους. Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από διαλέξεις/παρουσιάσεις προσκεκλημένων εικαστικών/πολιτισμικών παραγωγών που εργάζονται μέσα από σχετικά πλαίσια, σε θεματικές που θ’ αναπτυχθούν κάτω από αυτή την ομπρέλα. Οι θεματικές αυτές θα στοιχειοθετήσουν/διαμορφώσουν και τους ερευνητικούς πυλώνες του προγράμματος. Παράλληλα δύναται να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του προτεινόμενου προγράμματος studio-visits (επισκέψεις στα εργαστήρια), ή θεματικά εργαστήρια από τους προσκεκλημένους πολιτισμικούς παραγωγούς σε φοιτητές της Σχολής. Σύντομα Βιογραφικά Ο Βασίλης Ζωγράφος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη - Λέσβου. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη ζωγραφική από την Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Groningen της Ολλανδίας και από το Διατμηματικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης και Μηχανισμών. Έχει πρόσφατα παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί Espace_L, Γενεύη (2022,2018 και 2017), στη γκαλερί Ελευθερία Τσέλιου, Αθήνα (2020 και 2015), στο Helen Day Art Center Βερμόντ Η.Π.Α.(2019), στη γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη (2018), στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης CACT Θεσσαλονίκης (2012), στη γκαλερί Μπαταγιάννη, Αθήνα (2012 και 2009 ) και στη γκαλερί Mirta Demare, Ρότερνταμ (2011). Το έργο του έχει επίσης παρουσιαστεί σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, όπως στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης EMST, Αθήνα (2018), στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, Πεκίνο (2017), στο SESC Belenzinho, Σάο Πάολο (2017), και στο MuCEM στη Μασσαλία (2014) καθώς και στην 1η και 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2007 και 2013). Έχει διδάξει σχέδιο και ζωγραφική στην Ecole Régionale de Beaux Arts de St. Etienne (2002-2007), στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως μέλος του Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό και από το 2022 ως Επίκουρος καθηγητής στο ίδιο τμήμα. Είναι ο ιδρυτής του Vita Zita studio. https://vasiliszografos.com/
Keywords: Arts