Μεταξική δικτατορία και φασιστική προπαγάνδα. Ιδεολογικές θεωρήσεις του λαϊκού πολιτισμού της Ελλάδας και Κύπρου στο περιοδικό Η Νεολαία - Ψυχογιός, Όθωνας (My University, 2021)
Αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι οι ιδεολογικές θεωρήσεις του λαϊκού πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου στο μεταξικό περιοδικό Η Νεολαία (1938-1941), σε αναφορά με τις αντιλήψεις του δικτατορικού καθεστώτος περί «Τρίτου Ελληνικού Πολιτισμού» και τον ρόλο της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Ο.Ν.). Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά διερευνώνται χαρακτηριστικά φασιστικών καθεστώτων του Μεσοπολέμου και το ιδεολογικό τους υπόστρωμα ως πρότυπο της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά (1936-1941) στους τομείς της προπαγάνδας και ιδίως στον τομέα της χειραγώγησης της νεολαίας. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη η μεσοπολεμική συζήτηση περί «ελληνικότητας», καθώς και οι ιστορικές συνθήκες που καθόρισαν τις ιδιαιτερότητες του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936, ξεκινώντας από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 και στη συνέχεια με καμπή την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση της ελληνικής κοινωνίας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.
Keywords: Λαϊκός πολιτισμός; Ελλάδας; Κύπρου; Περιοδικό; Η Νεολαία; Φασιστικά καθεστώτα; Folk culture; Greek; Cypriot; Review; Neolaia; Fascist regimes