Εναλλακτικοί τρόποι συντήρησης νωπών αρωματικών φυτών (δεντρολίβανο) - Φάσκο, Γεωργία-Κλαούντια (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση μη φυσικών πρόσθετων έχει οδηγήσει στη διερεύνηση φυσικών προϊόντων όπως ουσίες και εκχυλίσματα που λαμβάνονται από φυτικές πηγές (π.χ. οργανικά οξέα, αιθέρια έλαια). Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την μετασυλλεκτική συντήρηση των αρωματικών φυτών. Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι συντήρησης των νωπών αρωματικών φυτών κατά την μετασυλλεκτική τους συντήρηση με την αξιολόγηση των επιδράσεων διάφορων μεταχειρίσεων όπως θερμική επεξεργασία (ΘΕ 40 oC, ΘΕ 55 oC), ανθρακικό νάτριο (ΑΝ 1%, ΑΝ 3%), ασκορβικό οξύ (ΑΟ 1%, ΑΟ 2%) και αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου (ΕΔ 1:1500, ΕΔ 1:500) στην ποιότητα των δρογών δεντρολίβανου κατά την αποθήκευση στους 4 oC για 12 ημέρες. Οι παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δρογών δεντρολίβανου ήταν η ποσοστιαία απώλεια βάρους των δρογών, η εμπορευσιμότητα, το άρωμα, η εμφάνιση, η έκλυση αιθυλενίου, ο ρυθμός αναπνοής, η μέτρηση χλωροφυλλών, η συγκέντρωση ολικών φαινολικών ενώσεων, ολικών φλαβονοειδών ενώσεων, αντιοξειδωτικών και επίσης ασκορβικού οξέος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αισθητηριακή αποδοχή των δεσμών δεντρολίβανου που μεταχειρίστηκαν με ΘΕ 40 oC και ΕΔ 1:1500, δεν ήταν μεγάλη από τους δοκιμαστές γιατί υποβάθμισε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αρώματος στο δεντρολίβανο. Επίσης, παρατηρήθηκε έντονος βαθμός αποχρωματισμού των δεσμών δεντρολίβανου με τη χρήση ΑΝ 1% και 3%. Το ΑΝ 3% και το ΕΔ 1:500, αύξησαν την έκλυση αιθυλενίου ενώ η αναπνευστική δραστηριότητα των δεσμών δεντρολίβανου αυξήθηκε με την μεταχείριση ΑΟ 1% και 2%. Οι μεταχειρίσεις με ΕΔ 1:500, ΑΝ 3% και ΑΟ 2% αύξησαν την ολική περιεκτικότητα σε φαινολικά και φλαβονοειδή. Η μεταχείριση με ΕΔ 1:500 έδωσε τη μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα (DPPH και FRAP) ενώ με την μέθοδο ABTS το ΑΟ 2%. Η περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ αυξήθηκε όταν το προϊόν μεταχειρίστηκε με ΘΕ 40 oC και ΕΔ 1:1500. Οι εναλλακτικοί τρόποι που χρησιμοποιήθηκαν για τη διατήρηση της ποιότητας των δεσμών δεντρολίβανου έδωσαν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την διερεύνηση των συνθηκών εφαρμογής αυτών των φυσικών προϊόντων στα νωπά αρωματικά φυτά.
Keywords: Αρωματικά φυτά; Δεντρολίβανο; Αιθέρια έλαια; Ποιοτικά χαρακτηριστικά; Εναλλακτικοί τρόποι συντήρησης.; Aromatic plants; Rosemary; Essential oils; Quality characteristics; Alternative preservation methods