Εφαρμοσμένη ρευστομηχανική (Μελέτη αιολικού δυναμικού σε παραλιακές περιοχές της Κύπρου) - Καστάνας, Γιάννης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου., 2012)
Στην παρούσα διπλωματική μελέτη επιχειρήθηκε μία πρώτη μελέτη του αιολικού δυναμικού σε δύο παραλιακούς σταθμούς - περιοχές της Κύπρου, τον σταθμό της Λεμεσού και το σταθμό της Πόλης Χρυσοχού. Εξετάστηκαν, στατιστικά στοιχεία του ανέμου που προέκυψαν από την επεξεργασία μετρήσεων της μετεωρολογικής υπηρεσίας για μία εφταετία. Η στατιστική περιγραφή έγινε σε τρίωρη βάση, για κάθε μήνα, έτσι ώστε να υπάρξει μία πιο ολοκληρωμένη περιγραφή της χρονικής κατανομής των ταχυτήτων και κατ’ επέκταση της ισχύος του ανέμου σε ημερήσια και εποχική βάση. Από την ανάλυση διαφαίνεται ότι και οι δύο σταθμοί όντας παραλιακοί, επηρεάζονται από τοπικές ροές, τύπου αύρας που εξαρτώνται από την διαδοχή ξηράς θάλασσας Οι μέσες τιμές και στους δύο σταθμούς προκύπτουν σχετικά μικρές της τάξεως των 3 – 4m/s, όμως στην ευρύτερη περιοχή, από την εφαρμογή του μοντέλου ροής WAsP, προκύπτει ότι ενισχύονται σε σημαντικό βαθμό, φτάνοντας εύκολα τα 10m/s, πάνω από περιοχές με έντονο ανάγλυφο. Η συγκεκριμένη εργασία, αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση στη μελέτη του αιολικού δυναμικού και θα πρέπει να ενισχυθεί στο μέλλον περισσότερο, με την αξιοποίηση περισσότερων μετρήσεων, στις περιοχές ενδιαφέροντος και την επιτόπια ανάλυση των περιοχών όπου αυτό είναι δυνατό.
Keywords: Fluid; Beaches; Ρευστομηχανική; Κύπρος; Παραλίες