Παραγωγή βιο-αιθανόλης από απόβλητα βιομηχανίας παρασκευής χυμού πορτοκαλιού - Πρωτοπαπά, Ελένη (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, 2016)
Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι μια άκρως ενδιαφέρον πρώτη ύλη. Περιέχει πολυσακχαρίτες και ζυμώσιμα σάκχαρα, τα οποία την καθιστούν κατάλληλο υπόστρωμα για την παραγωγή βιο-καυσίμων. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η επεξεργασία των απόβλητων βιομηχανίας παρασκευής χυμού από πορτοκάλι. Κύριος στόχος της μελέτη είναι ο προσδιορισμός των κατάλληλων συνθηκών και παραμέτρων που πρέπει να περιέχει το υδρόλυμα από τις φλούδες των πορτοκαλιών ούτως ώστε να επιτεφθέι μεγαλύτερη παραγωγή βιο-αιθανόλης. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πορτοκαλιού καθώς και η αξιοποιήσεις που μπορούν να έχουν τα απόβλητα από μια βιομηχανία παρασκευής χυμού πορτοκαλιού. Γίνεται αναφορά στην σημαντικότητα της παραγωγή αιθανόλης στις μέρες μας και σε τρόπους παραγωγής της από τις φλούδες εσπεριδοειδών. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται οι μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή αιθανόλης και τα χαρακτηριστικά τους. Στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση των μεθόδων και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν καθώς επίσης και των πειραμάτων που έλαβαν χώρα. Παράλληλα, στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση και η συζήτηση των αποτελεσμάτων μέσα από διαγράμματα και σχήματα για την καλύτερη κατανόηση. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται συγκρίσεις μεταξύ των πειραμάτων και των άλλων μικροοργανισμών.
Keywords: Βιοκαυσίμων; Απόβλητα; Βιο-αιθανόλης