Ελεγχόμενη μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας Gibbs κατά τη διάρκεια αυθόρμητης χημικής αντίδρασης αερίων - Κούρης, Κωνσταντίνος (My University, 2018)
Η σύνθεση ή κατασκευή μιας κατάστασης ισορροπίας καθορισμένης σύστασης και μεγέθους μέσα από μια θερμική διαδικασία σταθερής πίεσης και θερμοκρασίας αποτέλεσε τον στόχο της παρούσας εργασίας. Η μεθοδολογία πού ακολουθήθηκε βασίστηκε σε μια τυχαία σύσταση η οποία καθορίστηκε μέσα από την αλληλεπίδραση των συστατικών που τη συναποτελούσαν. Η αλληλεπίδραση των συστατικών παρακολουθήθηκε δυναμικά ενώ τα συστατικά βρίσκονταν στην αέρια κατάσταση μέχρι να επιτευχθεί η σύσταση ισορροπίας. Η προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να περιγράψει την όποια αλληλεπίδραση μεταξύ των όποιων συστατικών σε προκαθορισμένη θερμοκρασία πράγμα το οποίο μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τη χαμηλότερη ή τη μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να ενεργοποιηθεί η αλληλεπίδραση χωρίς να διακινδυνεύεται η αποσταθεροποίηση του υλικού που προκύπτει. Η πίεση θεωρήθηκε σταθερή αλλά έχει τη δυνατότητα να προεπιλεχθεί και να τύχει μεταβλητότητας αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ενώ η μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί είναι generic και βασίζεται σε θεμελιώδη θερμοδυναμικά κριτήρια ισορροπίας ταυτόχρονα διακρίνεται από μοναδικότητα λόγω της φυσικής ερμηνείας που προσδίδεται στους συσχετισμούς που προκύπτουν μεταξύ των εμπλεκόμενων ποσοτήτων. Αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ήταν και η αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην απομόνωση της προεπιλεχθείσας κατάστασης του τελικού προϊόντος πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται εξορισμού λόγω της φύσης της διαδικασίας καθότι η έκταση του αυθορμητισμού όχι μόνο ρυθμίζει τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά ταυτόχρονα προκαθορίζει ελεγχόμενα τη σύσταση του τελικού προϊόντος.
Keywords: Ιδανικό αέριο; Αυθόρμητη διαδικασία; Χημική αντίδραση; Μείγμα; Σταθερά ισορροπίας; Εντροπία; Ελεύθερη ενέργεια Gibbs; Χημικό έργο; Ideal gas; Spontaneous process; Chemical reaction; Mixture; Equilibrium constant; Entropy; Gibbs free energy; Ammonia; Chemical work