Χρονικός και Οικονομικός Προγραμματισμός Τεχνικών Έργων - Φραγκιαδάκης, Ιωάννης (My University, 2022)
Η παρούσα εργασία μελετά μεθόδους χρονικού και οικονομικού προγραμματισμού σε τεχνικά έργα. Είναι ευρέως γνωστό ότι ένα έργο είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων με καθορισμένη αφετηρία και καθορισμένη τελική κατάσταση, το οποίο επιδιώκει ένα συγκεκριμένο στόχο με τη χρήση ενός καθορισμένου συνόλου πόρων. Ένα έργο χαρακτηρίζεται από την πολυπλοκότητά του και την αβεβαιότητά του και μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες. Με τον όρο προγραμματισμός νοείται η διαδικασία εκτίμησης της διάρκειας ή του κόστους των δραστηριοτήτων ενός έργου και ο έλεγχος προόδου αυτού. Αρχικά γίνεται βιβλιογραφική αναφορά σε διάφορες μεθόδους χρονικού και οικονομικού προγραμματισμού. Μέσα από την βιβλιογραφική επισκόπηση εντοπίζονται τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου που συναντώνται κατά την εφαρμογή της κάθε μίας. Από αυτές τις μεθόδους, παρουσιάζονται δύο δημοφιλείς μέθοδοι διαχείρισης έργων, η τεχνική PERT (τεχνική αξιολόγησης και αναθεώρησης προγράμματος) και η τεχνική CPM (μέθοδος της κρίσιμης διαδρομής) οι οποίες βασίζονται στην ανάλυση δικτύων. Ορίζονται οι διάφοροι χρόνοι των δραστηριοτήτων και η διακύμανσή τους που χρειάζονται στον προγραμματισμό του έργου. Όπως αναφέρθηκε, ένα έργο χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητά του και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, γίνεται αναφορά στην θεωρία των απαιτήσεων, η οποία συνδέεται άμεσα με τον χρονικό προγραμματισμό καθώς σε κρίσιμες καταστάσεις στις οποίες το έργο δεν ολοκληρώνεται την περίοδο που έχει καθοριστεί να υλοποιηθεί παρουσιάζονται οι απαιτήσεις που πρέπει να αναλαβει ο καθένας/ εργολάβος ώστε να φέρουν σε πέρας το έργο. Τέλος ακολουθεί, η περιγραφή του υπό εξέταση έργου με την βοήθεια του Microsoft Project. Στο συγκεκριμένο έργο εφαρμόζεται η μέθοδος CPM και PERT, όπου καθορίζονται οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης του έργου. Επιπλέον, επιχειρείται να δοθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα αξιοποιώντας δεδομένα κόστους από το σύνολο των δραστηριοτήτων του έργου. Σκοπός, λοιπόν, της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη μεθόδων χρονικού και οικονομικού προγραμματισμού σε τεχνικά έργα και η υλοποίηση ενός έργου μέσω του λογισμικού Microsoft Project.
Keywords: Χρονικός προγραμματισμός τεχνικού έργου; Οικονομικός προγραμματισμός τεχνικού έργου; Gantt; CPM; PERT; Ms Project; Timing planning methods in technical projects; Financial planning methods in technical projects