Αποτίμηση κινδύνου και μελέτη διαχείρισης κινδύνου σε εταιρικά ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - Παρεκκλησίτης, Αντώνης (My University, 2023)
Στις μέρες μας οι συνεχείς ραγδαίες εξελίξεις, μεταβολές και οι διαφοροποιήσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελούν παράγοντες που συντελούν στην δημιουργία και αύξηση κινδύνων. Όλες οι οικονομικές μονάδες ανεξαρτήτου τύπου έρχονται αντιμέτωπες με διάφορους χρηματοοικονομικούς κινδύνους οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες οικονομικές ζημιές με την απώλεια ενός μέρους ή και του συνόλου των αποταμιεύσεων της οποιασδήποτε εταιρείας. Κατά καιρούς έχουν δοθεί αρκετές ερμηνείες για το τι εστί ένας κίνδυνος , αλλά στην πραγματικότητα και βάση χρόνων έχουμε καταλήξει πως δεν υπάρχει αποκλειστική ερμηνεία. Το μόνο που μπορούμε να κρατήσουμε μέσα από τις οποιασδήποτε ερμηνείες είναι η αβεβαιότητά του κινδύνου, η οποία είναι μια υποκειμενική έννοια και δεν μπορεί να μετρηθεί άμεσα. Συνεπώς ως νοητική κατάσταση ποικίλει μεταξύ των ανθρώπων. Η πιο κάτω διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό την παρουσίαση της ερμηνείας του κινδύνου καθώς και της διαχείρισης του ( risk management ), δίνοντας έμφαση στην Εταιρική Διαχείριση Κινδύνου το λεγόμενο Enterprise Risk Management (ERM). Τη σημασία της αντιμετώπισης των κινδύνων που επιδιώκει να προσεγγίσει όλα τα δεδομένα τα οποία δύναται να επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά την χρηματοοικονομική απόδοση της οποιασδήποτε εταιρείας. Πρακτικά η Εταιρική Διαχείριση Κινδύνου έχει ως σκοπό την αποτίμηση των ενδεχόμενων κινδύνων που υφίστανται σε μία χρονική διάρκεια ενός επιχειρηματικού σχεδίου, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή των οποιονδήποτε συνεπειών που μπορεί να προκύψουν μέσον κάποιου κινδύνου
Keywords: Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα; Κινδύνοι; Εταιρικά ιδρύματα