Μελέτη ταννινών σε σταφύλια από γηγενείς και παραδοσιακές λευκές οινοποιήσιμες κυπριακές ποικιλίες - Σταύρου, Παντελής (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Στην παρούσα μελέτη χαρακτηρίστηκαν γηγενείς παραδοσιακές οινοποιήσιμες Κυπριακές ποικιλίες όπως επίσης και γηγενείς ξένες οινοποιήσιμες Κυπριακές ποικιλίες, ως προς το ποσοτικό προσδιορισμό των ταννίνων που περιέχουν οι φλοιοί των σταφυλιών. Τα σταφύλια περιέχουν φαινολικές ενώσεις που είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και χωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε μη φλαβονοειδή φαινόλες οι οποίες είναι τα βενζοϊκά και κινναμωνικά οξέα. Η άλλη κατηγορία είναι η φλαβονοειδή φαινόλες φλαβανόλες, φλαβονόλες και ανθοκυανίνες. Σε αυτή την μελέτη ως δείγματα χρησιμοποιήθηκαν φλοιοί από σταφύλια των ποικιλιών Ξυνιστέρι, Σπούρτικο, Chardonnay και Sauvignon blanc από διάφορες περιοχές της Κύπρου όπως: Αρχιμανδρίτα, Λετύμπου, Πολέμι. Μαλλιά, Κοιλάνι, Λεύκαρα, Βουνί Παναγίας, Κοίλη, Στατός, Χούλου, Αγ. Νικόλαος, Κάθηκας, Κυπερούντα, Όμοδος, Ίνεια, Διερευνήθηκαν οι μέθοδοι προσδιορισμού με έμβαση τη μέθοδο BSA και παρουσιάζεται η μέθοδος απομόνωσης των ταννινών από φλοιούς σταφυλιών λευκών ποικιλιών. Επίσης γίνετια συσχέτιση της πειρεκτικότητας των ταννινινών άλλων ποικιλιών από τη βιβλιογραφία. Η πτυχιακή αυτή εργασία ξεκίνησε σε πειραματική βάση. Εντούτοις, η κατάσταση της πανδημίας COVID-19 και οι περιορισμοί πρόσβασης στις εργαστηριακές υποδομές του Τμήματος επηρέασαν την προετοιμασία των δειγμάτων και την εκτέλεση των πειραμάτων. Επίσης, δυσλειτουργίες της λειρτουργίας των οργάνων συνέτεινα στο να αναπτυχθεί η πτυχιακή περισσότερο με βάση τη βιβλιογραφία και λιγότερο προς την κατεύθυνση διεξαγωγής αποτελεσμάτων.
Keywords: Σταφύλια; Αντιοξειδωτικά; Ταννίνες; Κυπριακές ποικιλίες; Ξυνιστέρι; Grapes; Antioxidants; Tannins; Cypriot varieties; Xinisteri