The impact of dust on the two-spotted spidre mite (Tetranychus urticae) - Kyriakidis, Nikitas (My University, 2023)
Ο δίστικος τετράνυχος (Tetranychus urticae) αποτελεί σημαντικό εχθρό πολλών καλλιεργούμενων φυτών, λόγω του μεγάλου εύρους ξενιστών του και της ανθεκτικότητας που εμφανίζει σε ακαρεοκτόνα. Αγρότες σε όλο τον κόσμο έχουν παρατηρήσει ότι τα φυτά που αναπτύσσονται κατά μήκος χωματόδρομων ή κοντά σε λατομεία τείνουν να εμφανίζουν μεγαλύτερους πληθυσμούς του T. urticae από εκείνα που έχουν μικρότερη έκθεση σε σκόνη. Η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει κατά πόσον η σκόνη επηρεάζει τον πληθυσμό του T. urticae. Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε, χρησιμοποιήθηκαν φυτά φασολιάς (Phaseolus vulgaris) εκ των οποίων ορισμένα εκτέθηκαν σε σκόνη, ενώ άλλα διατηρήθηκαν ως μάρτυρες. Στη συνέχεια, 20 ενήλικα θηλυκά του T. urticae μεταφέρθηκαν και στις δύο μεταχειρίσεις και διατηρήθηκαν στο φυτό για επτά ημέρες. Μετά την πάροδο των επτά ημερών μετρήθηκαν τα κινητά στάδια και τα αυγά του T. urticae. Τα ευρήματά έδειξαν ότι η σκόνη δεν επηρέασε σημαντικά τον συνολικό πληθυσμό του T. urticae. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην κατανομή των ατόμων και των αυγών του είδους στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων. Στην περίπτωση του μάρτυρα, τα περισσότερα άτομα και αυγά ήταν στην κάτω επιφάνεια, ενώ στην περίπτωση της μεταχείρισης της σκόνης, τα περισσότερα άτομα και αυγά βρίσκονταν στην άνω επιφάνεια των φύλλων, που είχε μεγαλύτερες ποσότητες σκόνης. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί ο πιθανός ρόλος της σκόνης στην αύξηση του πληθυσμού του T. urticae. Για παράδειγμα, θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνηθεί κατά πόσον η σκόνη παρέχει προστασία στον T. urticae ή έχει αρνητική επίδραση στους φυσικούς εχθρούς του.
Keywords: Tetranychus urticae; σκόνη; εξάρσεις; κλιματική αλλαγή; Tetranychus urticae; dust; outbreaks; climate change