Design of a Parking – PV Algorithm - Χατζηβασιλείου, Γιώργος (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση ενός αλγοριθμικού συστήματος για την εκτίμηση της ενεργειακής αξιοποίησης χώρων στάθμευσης μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ. Το σύστημα αναπτύχθηκε μέσω του προγράμματος MATLAB και βασίζεται σε εικόνες δορυφορικής απεικόνισης από την πλατφόρμα Ιππόδαμος. Μέσω χειροκίνητης αποτύπωσης της περιμέτρου και παραμετρικών υπολογισμών, εκτιμάται ο αριθμός διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης, ο αριθμός πάνελ που μπορούν να τοποθετηθούν και η ετήσια ενεργειακή απόδοση του συστήματος. Η μεθοδολογία είναι ευέλικτη και επιτρέπει την προσαρμογή σε διαφορετικές γεωμετρικές διαμορφώσεις. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με βιβλιογραφικές μελέτες και επιβεβαιώνουν την τεχνική επάρκεια του μοντέλου. Παρά τους περιορισμούς, όπως η έλλειψη 3D σκιαστικής ανάλυσης και η μη ενσωμάτωση οικονομικών παραμέτρων, η εργασία προτείνει λύσεις για μελλοντική ενσωμάτωση δυναμικών δεδομένων και αισθητήρων IoT για βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης.
Keywords: φωτοβολταϊκά πάνελ; χώροι στάθμευσης; MATLAB; αλγόριθμος; αστική ενέργεια; ενεργειακή αποδοτικότητα; Ιππόδαμος; photovoltaic panels; parking spaces; MATLAB; urban energy; energy yield; algorithm; Hippodamus