Χρήση καφεΐνης στα πρόωρα νεογνά: επίδραση και ανεπιθύμητες ενέργειες - Σιακίδη, Τζώρτζα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η καφεΐνη χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόληψη της άπνοιας και βοηθάει στην επιτυχή εξώθηση από τον μηχανικό αερισμό. Διευκολύνει τη μετάβαση από επεμβατική σε μη επεμβατική στήριξη και μειώνει τη διάρκεια συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP) σε πρόωρα νεογνά. Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλεί, τη θέτουν σε αμφισβήτηση αν πρέπει να χορηγείται σε αυξημένη δόση στα πρόωρα νεογνά. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση της δράσης της καφεΐνης κατά τη χορήγηση της στα πρόωρα νεογνά και οι ανεπιθύμητες ενέργειες της. Υλικό και Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος αναζήτησης της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (SCOPUS, MEDLINE, CINAHL) με λέξεις κλειδιά (premature infant or premature neonate or preterm infant or premat*) and (respiratory distress syndrome or respiratory disorder or dyspnoea or apnoea) and (caffeine) and (effects or side effects) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 16 μελέτες, κατά την περίοδο 2012-2019 που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η καφεΐνη μπορεί να επιδράσει αποτελεσματικά στην θεραπεία ή πρόληψη της άπνοιας, ωστόσο προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες δρουν άμεσα ή μπορεί να εμφανιστούν μακροπρόθεσμα. Συμπεράσματα: Απαιτείται να πραγματοποιηθούν περεταίρω έρευνες ούτως ώστε εξακριβωθεί η ασφάλεια της καφεΐνης και η κατάλληλη δόση η οποία θα είναι αποτελεσματική για την θεραπεία της άπνοιας κατά την προωρότητα η οποία δεν θα επηρεάζει αρνητικά την υγεία του νεογνού.
Keywords: Πρόωρο νεογνό; Προωρότητα; Αναπνευστική δυσχέρεια; Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας; Δύσπνοια; Άπνοια; Καφεΐνη; Επιδράσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες; Premature infant; Premature neonate; Preterm infant or premat; Respiratory disorder; Respiratory distress syndrome; Dyspnoea; Apnoea; Caffeine