Στυιτική δυσλειτουργία μετά από ριζική προστατεκτομή - Βασιλείου, Μάριος (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Το καρκίνωμα του προστάτη είναι η πιο γνωστή και διαδεδομένη κακοήθεια μεταξύ των ανδρών, που συμβαίνει σε ποσοστό ένα στους έξι άνδρες. Η ριζική προστατεκτομή παραμένει ο πιο κοινός θεραπευτικός τρόπος για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Τα βέλτιστα αποτελέσματα της ριζικής προστατεκτομής δεν περιορίζονται μόνο στον έλεγχο του καρκίνου, αλλά, περιλαμβάνουν την εγκράτεια των ούρων και τη διαφύλαξη της στυτικής λειτουργίας. Οι συνέπειες για τους υποβαλλόμενους σε ριζική προστατεκτομή άνδρες, όπως έχει προαναφερθεί, περιλαμβάνουν την ακράτεια ούρων και την στυτική δυσλειτουργία, και έχουν απασχολήσει πολλούς ερευνητές. Η σεξουαλική δυσλειτουργία έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ανδρών και των σεξουαλικών τους συντρόφων και συχνάκις το βάρος της σεξουαλικής δυσλειτουργίας εξακολουθεί να υφίσταται αρκετό καιρό μετά τη θεραπεία του καρκίνου.
Keywords: Καρκίνος του προστάτη; Άνδρες--Ασθένειες--Ψυχολογικές απόψεις; Σεξουαλικότητα; Prostate--Cancer; Men--Diseases--Psychological aspects; Sexuality