Μικροβιολογική ποιότητα φράουλας δυο διαφορετικών συστημάτων καλλιέργειας - Αδάμου, Ελένη (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Τα φρούτα, νωπά ή επεξεργασμένα, καταλαμβάνουν, ένα μεγάλο κομμάτι στη καθημερινή ζωή του σύγχρονου ανθρώπου έχοντας σημαντική διατροφική αξία. Ο άνθρωπος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του προς την καλή υγεία, σωματική και πνευματική, αναζητώντας τον καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Η ζήτηση των φρούτων και λαχανικών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από το καταναλωτικό κοινό, απαιτώντας υψηλότερες προδιαγραφές και ποιότητα για τα τρόφιμα, κυρίως αυτά που καταναλώνονται νωπά. Οι τροφιμογενείς ασθένειες που προέρχονται από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών αποτελούν εμπόδιο στη διασφάλιση της ποιότητας, τόσο του προϊόντος, όσο και της δημόσιας υγείας. Ο έλεγχος και η πρόληψη επιμόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς στην παραγωγική διαδικασία, φρέσκων ή κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ποιότητας. Σκοπός της μελέτης είναι να χαρακτηρίσει και να συγκρίνει την μικροβιολογική ποιότητα της φράουλας που προέρχεται από συμβατικά και υδροπονικά συστήματα καλλιέργειας. Τα δείγματα λήφθηκαν και αναλύθηκαν βάση επικυρωμένων μικροβιολογικών προτύπων I.S.O. Συνολικά αναλύθηκαν 21 δείγματα φράουλας, από διαφορετικούς παραγωγούς (συμβατικής και υδροπονικής καλλιέργειας). Έχει αναλυθεί το εδώδιμο μέρος για τον ποσοτικό προσδιορισμό της συνολικής αερόβιας μικροβιολογικής μικροχλωρίδας, των εντεροβακτηριδίων, Escherichia coli και Salmonella spp του καρπού. Όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν για τον ποσοτικό προσδιορισμό της ολικής μικροχλωρίδας και εντεροβακτηρίδια ήταν θετικά (100%). Η μέση τιμή καταμέτρησης της ολικής μικροχλωρίδας στις φράουλες είναι 2,44±0,90log c.f.u./g. Η μέση τιμή καταμέτρηση των ενετεροβακτηριδίων είναι 2,70±0,23log c.f.u./g. Δεν ανιχνεύτηκαν δείγματα θετικά στην ύπαρξη Salmonella spp. και E. coli. Επίσης, συλλέχθηκαν 26 δείγματα νερού άρδευσης (13 δείγματα νερού που χρησιμοποιείται σε Υδροπονικά Συστήματα Καλλιέργειας και 13 δείγματα νερού προς χρήση σε Συμβατικό Σύστημα Καλλιέργειας φράουλας). Τα δείγματα νερού αναλύθηκαν για τον ποσοτικό προσδιορισμό της συνολικής αερόβιας μικροχλωρίδας ζωικής και περιβαλλοντικής προέλευσης, των εντερόκοκκών και του Escherichia coli. Η μέση τιμή καταμέτρησης της ολικής μικροχλωρίδας (YEA37 και YEA25) ανεξαρτήτου συστήματος καλλιέργειας ήταν 5,17±1,55log c.f.u./mL και 5,69±0,50log c.f.u./mL αντίστοιχα. Η μέση τιμή καταμέτρησης του E. coli ανεξαρτήτου συστήματος καλλιέργειας ήταν 1,19±1,37log c.f.u./mL. Η μέση τιμή καταμέτρησης των εντερόκοκκων ανεξαρτήτου συστήματος καλλιέργειας ήταν 1,49±0,70log c.f.u./mL.
Keywords: Φράουλα; Συμβατική καλλιέργεια; Υδροπονική καλλιέργεια; Αερόβια μικροχλωρίδα; Escherichia coli; Salmonella spp.; Εντεροβακτηρίδια; Νερό άρδευσης