Μελέτη διώροφου κτιρίου - Πιερή, Κυριάκος (My University, 2025)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη ενός διώροφου κτηρίου κατασκευασμένου από οπλισμένο σκυρόδεμα, με τη χρήση κατάλληλων λογισμικών για την ανάλυση και τον σχεδιασμό του. Η εργασία αποσκοπεί στην παρουσίαση μιας όσο το δυνατόν απλουστευμένης διαδικασίας, η οποία στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με τα εν λόγω προγράμματα, προβάλλοντας παράλληλα τη σύνδεσή τους με τα μαθήματα του πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάζονται οι κύριες πτυχές της διαδικασίας κατασκευής ενός κτηρίου, τα πρότυπα και οι κανονισμοί (Ευρωκώδικες) που λαμβάνονται υπόψη, τα χρησιμοποιούμενα υλικά, και οι μέθοδοι ανάλυσης της κατασκευής (Ιδιομορφική μέθοδος φάσματος απόκρισης) , καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτά επηρεάζουν τον σχεδιασμό. Με τη βοήθεια του λογισμικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε η τρισδιάστατη μοντελοποίηση του κτηρίου και μετά την ολοκληρωμένη ανάλυση του, υπολογίστηκαν οι απαιτήσεις οπλισμού των δομικών στοιχείων. Παράλληλα της διαδικασίας διενεργούνται χειρόγραφοι έλεγχοι προκειμένου να γίνει η σύγκριση και επαλήθευση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από το λογισμικό. Ακολούθως, πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι επιτελεστικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του κτηρίου με τις απαιτήσεις των Ευρωκωδίκων. Καταλήγοντας, παρουσιάζονται τα τελικά σχέδια τα οποία αποτελούν το τελικό προϊόν της μελετητικής διαδικασίας και περιλαμβάνουν τις διαστάσεις, τον οπλισμό, καθώς και τις απαραίτητες λεπτομέρειες κατασκευής, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής και αποδοτική υλοποίηση του κτηρίου.
Keywords: Διώροφο κτίριο; Ευρωκώδικες