Καταγραφή και διαμοιρασμός οπτικοακουστικού υλικού σε συναυλίες: Στρατηγικές παρουσίασης του εαυτού και κίνητρα - Καρυδά, Αλίκη (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά την καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού σε συναυλίες και τον διαμοιρασμό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και παρουσιάζει τις στρατηγικές παρουσίασης του εαυτού και τα κίνητρα των χρηστών και των χρηστριών. Η απότομη άνοδος του διαδικτύου και ταυτόχρονα των έξυπνων συσκευών οδήγησε το άτομο να δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης και ανάγκης για παρουσίαση του εαυτού μέσω των πλατφορμών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Έχει παρατηρηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια η χρήση κινητών τηλεφώνων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους θεαμάτων με σκοπό την καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού. Εντούτοις, τα άτομα τα οποία πραγματοποιούν τέτοιου είδους ενέργειες συνήθως παραβαίνουν κανονισμούς και όρους των χώρων αυτών. Η μεθοδολογία η οποία ακολουθήθηκε ήταν εθνογραφική, με συνεντεύξεις με άτομα τα οποία επισκέπτονται συναυλίες και καταγράφουν υλικό σε αυτές, συμμετοχική παρατήρηση σε συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τέλος η τεχνική του Scroll Back για την μελέτη ιστοριών (Story) και δημοσιεύσεων (post). Οι κύριες θεωρίες που παρουσιάζονται είναι η θεωρία του Goffman για την παρουσίαση του εαυτού, την αυτοαποκάλυψη και αυτοπαρουσίαση καθώς και της συμμόρφωσης με κανόνες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα καταγράφουν οπτικοακουστικό υλικό με σκοπό την προσωπική χρήση αλλά και ταυτόχρονα τον διαμοιρασμό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Όμως η ανάγκη τους για αυτοπροβολή η οποία συνοδεύεται με την επιβράβευση των like, comment και tag παίζει σημαντικό ρόλο στο να πράξουν αυτή την ενέργεια.
Keywords: Παρουσίαση εαυτού; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Συμμόρφωση; Οπτικοακουστικό υλικό; Συναυλίες; Self-presentation; Social media; Compliance; Audiovisual material; Concerts