Απομόνωση μικροοργανισμών που βιοδιασπούν την νιτροφαινόλη - Τσαγγαρίδου, Καλλιόπη (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η ευρεία χρήση νιτροαρωματικών, ως συνθετικά ενδιάμεσα για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, χρωστικών, βαφών, πλαστικών, φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων, εκρηκτικών υλών και βιομηχανικών διαλυτών, οδηγούν σε συσσώρευση της νιτροφαινόλης. Από μελέτες που έχουν γίνει έχει βρεθεί ότι η νιτροφαινόλη και πολλά από τα συστατικά της έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ειδικά στα ευαίσθητα υδάτινα οικοσυστήματα. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας έγινε απομόνωση μικροοργανισμών που επιβιώνουν σε χώμα από Βιομηχανία και στην 4-νιτροφαινόλη με στόχο την καλλιέργεια τους και τη μελέτη τους ως προς την βιοαποικοδόμηση της 4-νιτροφαινόλης. Κατά την διαδικασία ανάπτυξης του μικροβιακού πληθυσμού, πάρθηκαν δείγματα από φυτόχωμα, από χωράφι με λύματα, χωράφι από παράκτια αλυκής, δείγμα από το Βάλτο Καμάρων, από την δεξαμενή αερισμού του Σάλα και από Βιομηχανία. Αφού ενδυναμώθηκε ο μικροβιακός τους πληθυσμός εμβολιάστηκαν αρχικά σε τρυβλία και στην συνέχεια αφού πραγματοποιήθηκε επανάληψη της διαδικασία για τον καθαρισμό των αποικιών, δημιουργήθηκαν καθαρές υγρές καλλιέργειες. Στη συνέχεια οι μικροοργανισμοί που βρέθηκαν να επιβιώνουν, χρησιμοποιώντας τις αναλυτικές μεθόδους όπως φασματοφωτομέτρηση, η μέτρηση του χημικά απαιτούμενου οξυγόνου και υγρή χρωματογραφία μελετήθηκε η επίδραση των μικροοργανισμών στην 4-νιτροφαινόλη. Τέλος πραγματοποιήθηκε εξαγωγή του DNA του μικροοργανισμού, έγινε ηλεκτροφόρηση των δειγμάτων σε πήκτωμα αγαρόζης για να φανεί η ύπαρξη ή όχι DNA και στάλθηκαν για ταυτοποίηση βάση της αλληλουχίας του 16S RNA τους.
Keywords: Nitrophenol; DNA; Microbial population