Κατάκτηση των σύνθετων λέξεων από παιδιά τυπικής ανάπτυξης ηλίκιας 6;0-6;11 ετών, φυσικούς ομιλητές της κυπριακής ελληνικής - Βασιλείου, Γαβριέλλα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της κατάκτησης των σύνθετων λέξεων με δομή 0+0 (Ουσιαστικό + Ουσιαστικό) από παιδιά τυπικής ανάπτυξης, ηλικίας 6;0-6;11 ετών, φυσικούς ομιλητές της Κυπριακής Ελληνικής γλώσσας. Στην παρούσα έρευνα, συμμετείχαν 30 παιδιά ηλικίας 6;0-6;11 ετών (N = 30), εκ των οποίων 15 ήταν αγόρια (MΗ = 6.63) και 15 ήταν κορίτσια (MΗ = 6.60). Σε όλα τα παιδιά χορηγήθηκε το Εργαλείο Σύνθετων Λέξεων (Kambanaros, 2014: Compound Word Test, 2014). To εργαλείο αποτελείται από δύο δοκιμασίες: Δοκιμασία Κατανόησης και Σημασιολογικής Απεικόνισης και Δοκιμασία Κατονομασίας. Η πρώτη δοκιμασία αξιολόγησε την κατανόηση και την παραγωγή των σύνθετων λέξεων και η δεύτερη δοκιμασία την κατονομασία των σύνθετων λέξεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κορίτσια ήταν στατιστικά σημαντικά καλύτερα από τα αγόρια, στη διαδικασία διάσπασης της σύνθετης λέξης στα επιμέρους συνθετικά της (p = 0.025), καθώς και στο κομμάτι της κατονομασίας (p = 0.006), χωρίς ωστόσο να διαφέρουν στη διαδικασία επεξήγησης της σύνθετης λέξης. Γενικότερα, με βάση τα αποτελέσματα μπορούμε να επισημάνουμε ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, σημείωσαν βαθμολογίες κάτω από το Μ.Ο., στη διαδικασία διάσπασης της ΣΛ στα επιμέρους συνθετικά της, καθώς και στη δοκιμασία κατονομασίας.
Keywords: Σύνθετες λέξεις; Χαρακτηριστής; Παιδιά; Ομιλητές της Κυπριακής Ελληνικής; Γλωσσική ανάπτυξη; Παραγωγή; Κατανόηση; Κεφαλή