RN4CAST-CYPRUS: Αποτελέσματα πιλοτικής μελέτης - Papastavrou, Evridiki; Andreou, Christos; Προδρόμου, Μαρία; Efstathiou, George; Χαρίτου, Ανδρέας; Κωνσταντίνου, Δέσπω; Dimitriadou, Maria; Αθηνή, Ευδοκία; Βρυωνίδης, Σταύρος; Merkouris, Anastasios (My University, 2015)
Η μελέτη RN4CAST-CY αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος που ξεκίνησε το 2009 για τη διερεύνηση του εργασιακού περιβάλλοντος, της οργανωσιακής συμπεριφοράς, της επάρκειας νοσηλευτι- κού προσωπικού και του φόρτου εργασίας στην ποιότητα και ασφάλεια της παρεχόμενης φροντίδας, καθώς και στην ικανοποίηση των ασθενών και των ίδιων των νοσηλευτών από την εργασία τους. Σκοπός της πιλοτικής φάσης της έρευνας είναι η περιγραφή των απόψεων των νοσηλευτών για την εργασία τους, την ποιότητα και την ασφάλεια της φροντίδας που παρέχουν καθώς και τις εκβάσεις της φροντίδας στους ίδιους και τους ασθενείς. Πέρα από το περιγραφικό μέρος η μελέτη έχει στόχο να καταδείξει τη θέση της Κύπρου στα ζητήματα αυτά σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Μέθοδος: Πρόκειται για συγχρονική περιγραφική μελέτη συσχέτισης. To δείγμα της πιλοτικής αυτής εργα- σίας αποτέλεσαν 139 νοσηλευτές που εργάζονταν στα ορθοπεδικά τμήματα των τεσσάρων δημόσιων νοσο- κομείων. Tα δεδομένα συλλέχτηκαν από δημοσκόπηση των νοσηλευτών με τη χρήση αυτοσυμπληρουμενων ερωτήσεων. Αποτελέσματα Οι ψυχομετρικές μετρήσεις όλων των ερωτήσεων έδειξαν ικανοποιητική αξιοπι- στία και εγκυρότητα περιεχομένου. Ως προς τον βαθμό ικανοποίησης 53.77% και το 65.6% των κύπριων νο- σηλευτών δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από την εργασία τους και το εργασιακό περιβάλλον αντίστοιχα, με επα- κόλουθο το 57% των νοσηλευτών να εκφράζουν πρόθεση φυγής από το χώρο εργασίας όχι όμως και από το επάγγελμα. Επίσης τα χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης (64%) εκφράστηκαν σε ζητήματα αναγνώρισης ή\και επαίνου σε περιπτώσεις καλής πρακτικής. Συμπεράσματα: Το εργασιακό περιβάλλον φαίνεται να αποτελεί σημαντική πηγή εργασιακής ικανοποίησης. Τα αποτελέσματα της παρούσας πιλοτικής έρευνας φαίνεται στην πιλοτική τουλάχιστον φάση να είναι συγκρί- σιμα με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών.
Keywords: RN4CAST-CY; Νοσηλευτές