Αποτίμηση Σεισμικής Επάρκειας Επταώροφης Πολυκατοικίας με την Μέθοδο Ανάλυσης Push Over - Πόγκας, Θεόδωρος (My University, 2022)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία θα μελετηθεί η αποτίμηση της σεισμικής επάρκειας ενός υφιστάμενου κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το υπό μελέτη κτίριο είναι μια επταώροφή πολυκατοικία, η οποία κατασκευάστηκε το 1987 και βρίσκεται στην Λεμεσό. Η ανάλυση του κτιρίου πραγματοποιείται με το λογισμικό πρόγραμμα SAP2000 v23.1.0 της εταιρείας Computers and Structures, Inc. Αρχικά γίνεται αναφορά στην γενική θεωρητική προσέγγιση για την αποτίμηση της σεισμικής επάρκειας σε υφιστάμενες κατασκευές και ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή της προσομοίωσης του υπό εξεταζόμενου κτιρίου στο λογισμικό ανάλυσης. Για την απόκτηση μιας πρώτης εικόνας συμπεριφοράς του κτιρίου εκτελούνται ορισμένες ελαστικές αναλύσεις, υπό τη δράση των κατακόρυφων και σεισμικών φορτίων. Στη συνέχεια, για τον υπολογισμό της αποτίμησης φέρουσας ικανότητας του κτιρίου, αναλύεται ανελαστικά με τη μέθοδό της μη γραμμικής στατικής ανάλυσης (push over), όπου συμπεραίνεται η επάρκεια της φέρουσας ικανότητας του. Στο τέλος, γίνεται η εκτίμηση του διαθέσιμου συντελεστή συμπεριφοράς (q) του κτιρίου και μέσω της μεθόδου της ιδιομορφικής ανάλυσης φάσματος απόκρισης επιβεβαιώνεται η επάρκεια του.
Keywords: SAP2000 v23.1.0; Push over; Σεισμικής επάρκειας; Συντελεστή συμπεριφοράς (q); SAP2000 v23.1.0; Push over; Seismic adequacy; Coefficient of behavior (q)