Διαχείριση συμβατικής μονάδας προβάτων (περιγραφή συμβατικής μονάδας) - Χρυσοστόμου, Λένος (My University, 2022)
Στο πλαίσιο της παρούσας πτυχιακής εργασίας, γίνεται η περιγραφή δύο σύγχρονων συμβατικών μονάδες προβάτων της Κύπρου. Η μία μονάδα βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας στην περιοχή Ποταμιάς, η οποία έχει μόνο πρόβατα της φυλής Χίου. Η άλλη μονάδα βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας, στην Αθηένου και έχει πρόβατα αποκλειστικά της φυλής Ασσάφ. Οι πληροφορίες πάρθηκαν μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων στους ιδιοκτήτες – διαχειριστές των δύο μονάδων. Δόθηκαν στοιχεία για τη διαχείριση των προβάτων από την ημέρα της γέννησης τους σχετικά με την διαχείριση που ακολουθείται, την διατροφή τους, το πρόγραμμα εμβολιασμών τους, τη διαδικασία αρμέγματος, την περίοδο γαλουχίας και απογαλακτισμού καθώς και για τη διαδικασία αναπαραγωγής. Με την ανάλυση και τη σύγκριση των δύο μονάδων, προκύπτουν διαφορές οι οποίες έχουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της μονάδας, στο φόρτο εργασίας αλλά και στα οικονομικά. Σκοπός της έρευνας είναι η περιγραφή και η συγκριτική ανάλυση των μεθόδων εκτροφής που ακολουθούνται στις δύο μονάδες.
Keywords: προβατοτροφία; διαχείριση κτηνοτροφικής μονάδας; σύγκριση σύγχρονων μονάδων; συμβατική μονάδα; sheep breeding; livestock management; comparison of modern units; conventional unit