Διεθνής οικονομική κρίση και κυπριακός τουρισμός - Ανδρέου, Ελίνα (Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Ο στόχος αυτής της μελέτης είναι να εντοπίσουμε σε ποιο βαθμό η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου και να δοθούν προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία και που οφείλονται στην οικονομική κρίση. Ο τουρισμός είναι ένας συνδυασμός δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και βιομηχανιών που προσφέρουν μια ταξιδιωτική εμπειρία, συμβάλλοντας παράλληλα στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση των επενδύσεων και κυρίως στη μεγέθυνση της οικονομίας. Παρόλα αυτά, ο τομέας του τουρισμού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από διάφορα γεγονότα και διάφορα είδη κρίσεων που λαμβάνουν μέρος όχι μόνο στον προορισμό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρώτο κεφάλαιο της παρούσας μελέτης θα αναφερθεί σε μια γενική εισαγωγή για την διεθνή οικονομική κρίση και θα περιγράψει συνοπτικά πως αυτή συνδέεται με τον κυπριακό τουρισμό. Το δεύτερο κεφάλαιο θα παρουσιάσει τα διάφορα είδη των κρίσεων τα οποία επηρεάζουν την επιλογή του τουρίστα να επισκεφτεί ένα τουριστικό προορισμό, δίνοντας έμφαση στην οικονομική κρίση. Ο τουρισμός και κατ’ επέκταση η τουριστική βιομηχανία αποτελούν πολύ σημαντική οικονομική δύναμη για την Κύπρο και ένα γεγονός όπως είναι η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα. Επομένως, το τρίτο κεφάλαιο θα αναφερθεί στην οικονομική κρίση που έχει υποστεί η Κύπρος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις που έχει αντιμετωπίσει η χώρα στην τουριστική της βιομηχανία. Για τους σκοπούς της έρευνας, το επόμενο κεφάλαιο θα αναφερθεί στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να καταλήξουμε στη σωστή διεκπεραίωση της έρευνας. Έπειτα, το πέμπτο κεφάλαιο της μελέτης θα αναλύσει τα δεδομένα που προέκυψαν μέσα από την ποσοτική έρευνα, με δείγμα 124 ατόμων. Τα βασικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πως όντος η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση των τουριστών και έχει δημιουργήσει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στα ξενοδοχεία για τις οποίες καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισης. Έτσι το τελευταίο κεφάλαιο της διπλωματικής μελέτης θα αναφέρεται αναλυτικά στα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν μέσα από την έρευνα και θα καταθέσει προτάσεις για το θεωρητικό μέρος της μελέτης αλλά και για περαιτέρω έρευνα.
Keywords: Economic crisis; Tourism; Tourism--Cyprus; Οικονομική κρίση; Τουρισμός; Τουρισμός--Κύπρος