Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ καρδιακής αρρυθμίας και αιμοκάθαρσης σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια - Στυλιανού, Μαριάντζελα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η εκδήλωση επιπλοκών λόγω της ΑΜΚ είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Οι επιπλοκές είναι πολλαπλές, με τον πιό σοβαρό την εκδήλωση καρδιακών αρρυθμιών και τελικά καρδιακής ανακοπής. Σκοπός: Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην αναζήτηση ερευνητικών τεκμηρείων με συστηματικό τρόπο με σκοπό την διερεύνηση και την ανάδειξη της σχέσης μεταξύ της καρδιακής αρρυθμίας και της αιμοκάθαρσης σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας επιτεύχθηκε στις ακόλουθες βάσεις δεδομένων βάσει της συνάφειας του περιεχομένου τους με το υπό μελέτη θέμα: Clinical journal of the American society of nephrology, Biomedcentral, Kidney international, Pantognostis, Pubmed, SAGE journals, Scopus, με τον συνδιασμό λέξεων κλειδιών (((dialysis) OR (haemodialysis)) OR (hemodialysis)) AND (arrhythmia). Οι λέξεις-κλειδιά καθορίστηκαν βάσει των λέξεων κλειδιών που έχουν χρησημοποιηθεί απο την παρούσα συστηματική ανασκόπηση (Roberts et al., 2020), ενώ παράλληλα λήφθηκαν υπόψη συνώνυμοι όροι. Επίσης, έγινε αναζήτηση και για άρθρα με γλώσσα την ελληνική, με τις λέξεις-κλειδιά αιμοκάθαρση OR αιμοδιάλυση AND αρρυθμίες. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 7 μελέτες, κατά την περίοδο 2020-2022, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας, φάνηκε πως η εκδήλωση καρδιακών αρρυθμιών στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο και όσον αφορά το είδος τους, παρουσιάζεται μεγάλη ποικιλομορφία. Επίσης, ποικίλοι είναι και οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εκδήλωση τους. Συμπεράσματα: Μείζον σημασίας αποτελεί ο ρόλος του νοσηλευτή στην πρόβλεψη την πρόληψη και την ανύχνευση των καρδιακών αρρυθμιών ιδίως μέσα απο το ατομικό ιστορικό, την κλινική εικόνα και απο το ΗΚΓ. Αυτό διότι η εκδήλωση τους, είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο και δυστυχώς αυτές υποδιαγιγνώσκωνται είτε λόγω της απουσίας διαθέσιμων καρδιογράφων η άλλων ανιχνευτικών μέσων είτε του γεγονότος οτι πολλές απο αυτές είναι ασυμπτώματικές και επομένως δέν τυχγάνουν οποιασδήποτε αντιμετώπισης.
Keywords: Αιμοκάθαρση; Αιμοδιάλυση; Τεχνητός νεφρός; Αρρυθμίες; Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια; Dialysis; He(ae)modialysis; Artificial kidney; Arrhythmias; Chronic kidney failure; Chronic renal failure