Εκτίμηση διάβρωσης ακτής στο βασιλικό με χρήση αναλυτικών λύσεων - Αντωνίου, Ερατώ (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η συγγραφή της παρούσας πτυχιακής εργασίας έχει ως βασικό στόχο να εκτιμήσει την διάβρωση της ακτής στο λιμάνι Βασιλικού, η οποία εν μέρει προκύπτει λόγω των φυσικών διεργασιών του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οφείλεται και από την ανέγερση του παράκτιου έργου. Επομένως η εξέλιξη που μπορεί να υποστεί μια ακτογραμμή είναι είτε αποκλειστικά από αποτέλεσμα φυσικών παραγόντων, είτε και μέσω της παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η αντίληψη και επομένως η περιγραφή προέλευσης του φυσικού φαινομένου της διάβρωσης των ακτών, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ορθή εκτίμηση της περιοχής μελέτης στο Βασιλικό. Αρχικά μέσω της εργασίας αυτής, γίνεται αναφορά μιας μικρής έρευνας σχετικά με το που και σε πόσο βαθμό παρουσιάζεται πιο έντονα η διάβρωση σε ακτές της Κύπρου, καθώς επίσης και τους λόγους που οδηγούν σε αυτήν. Η διάβρωση στις ακτές της Κύπρου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παράκτια μέτωπα του νησιού, για το οποίο γίνεται συνεχής αναζήτηση αποδοτικών μέτρων προστασίας. Έπειτα αναφέρονται οι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην συχνότητα εμφάνισης της διάβρωσης και ακολούθως γίνεται αναλυτική επεξήγηση των φυσικών μηχανισμών της στερεομεταφοράς των ιζημάτων στις παράκτιες ζώνες αλλά και των βασικών συνιστωσών της. Στο σημείο αυτό καταγράφτηκαν και αρκετές εμπειρικές μαθηματικές σχέσεις που σχετίζονται άμεσα με το φυσικό φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, μέσω των οποίων εκτιμήθηκε μετέπειτα και η διάβρωση της ακτής στην περιοχή μελέτης. Στη συνέχεια γίνεται μία μικρή περιγραφή έργων προστασίας των ακτών αλλά και της αλληλεπίδρασης που έχουν στην μεταξύ τους σχέση. Ακόμη μέσω της χρήσης του εμπορικού λογισμικού MIKE21 έγινε η μοντελοποίηση της βαθυμετρίας στο λιμάνι Βασιλικού.
Keywords: διάβρωση; ιζήματα; ακτή; στερεομεταφορά