Στοιχεία μακροδομής στον αφηγηματικό λόγο διδιαλεκτικών παιδιών με τυπική ανάπτυξη και αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή - Τουρλίου, Νικολέτα (My University, 2024)
Η αξιολόγηση των αφηγηματικών ικανοτήτων προβάλλεται ως ένα θεμελιώδες και απαραίτητο στοιχείο της διαγνωστικής διαδικασίας, το οποίο μπορεί να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη περιγραφή της γλώσσας απ’ οποιοδήποτε άλλο γλωσσικό εργαλείο και κατ’ επέκταση να αποτελέσει έγκυρο, προγνωστικό δείκτη των μετέπειτα ακαδημαϊκών, αλλά και κοινωνικών δεξιοτήτων του ατόμου. Η παρούσα έρευνα επιχείρησε να διερευνήσει, να περιγράψει και να συγκρίνει τις αφηγηματικές ικανότητες 114 διδιαλεκτικών, ελληνοκύπριων παιδιών τυπικής ανάπτυξης, ηλικίας 4;11 έως 10;10 ετών και 16 παιδιών με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή, ηλικίας 5;0 έως 8;6 ετών. Πιο συγκεκριμένα, επιδίωξε να συγκρίνει τις αφηγηματικές ικανότητες των παιδιών σε επίπεδο μακροδομής, εστιάζοντας στην απόδοση/βαθμολογία των παιδιών ως προς τα «Συνολικά στοιχεία αφηγήματος» και τα «Ολοκληρωμένα επεισόδια», με την χρήση του αξιολογητικού εργαλείου «The bus story – Η ιστορία ενός άτακτου λεωφορείου». Με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την παρούσα έρευνα έχει βρεθεί μια σαφής εξέλιξη και αυξανόμενη βελτίωση των παιδιών τυπικής ανάπτυξης, τα οποία καθώς μεγαλώνουν, οι αφηγηματικές τους ικανότητες σε επίπεδο μακροδομής βελτιώνονται. Εν αντιθέσει, η επίδραση του φύλου στην επίδοση της αφηγηματικής μακροδομής των παιδιών τυπικής ανάπτυξης δεν κρίθηκε στατιστικά σημαντική. Τέλος, συγκρίνοντας παιδιά με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και παιδιά Τυπικής Ανάπτυξης, διαπιστώθηκε ότι οι βαθμολογίες μακροδομής είναι συγκρίσιμες μεταξύ των δύο ομάδων. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μία από τις ελάχιστες μελέτες αξιολόγησης της αφήγησης και πιο συγκεκριμένα σε επίπεδο μακροδομής, σε διδιαλεκτικά ελληνοκύπρια παιδιά, η οποία ενδέχεται να παρέχει μια καλύτερη εικόνα των αφηγηματικών ικανοτήτων των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την ύπαρξη ή μη παθολογίας, ενώ, παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας.
Keywords: Αφήγηση; Μακροδομή; Αξιολόγηση; Αξιολογητικό Εργαλείο; Γραμματική Ιστορίας; Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ); Developmental Language Disorder (DLD); Narration; Macrostructure; Evaluation; Evaluative Tool; Grammar Story