COVID-19, Ψυχική ανθεκτικότητα του επιχειρηματία και αντίκτυπος στη μικρή επιχείρηση - Μωισίδου, Μαρία (Department of Hotel and Tourism Management, Faculty of Management and Economics, Cyprus University of Technology, 2021)
Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια διαδικασία στην οποία ένα σύνολο εσωτερικών καθώς και εξωτερικών παραγόντων, μπορούν να επιτύχουν σημαντικά, απαραίτητα αναπτυξιακά αποτελέσματα ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Η πολυπλοκότητα της ψυχική ανθεκτικότητας των ατόμων, κυρίως των επιχειρηματιών ΜΜΕ οδηγούν σε μια σειρά επιρροών μέσα σε έναν οργανισμό, σε μια επιχείρηση. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να ερευνήσει και να κατανοήσει το σύνολο των παραγόντων των ατομικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν έναν επιχειρηματία ψυχικά ανθεκτικό καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι τυχόν μεταβολές στην ψυχική ανθεκτικότητα του ατόμου αυτού έχουν αντίκτυπο στην μικρή επιχείρηση. Τα δεδομένα της ποιοτικής αυτής έρευνας αντλήθηκαν μέσω των ημί-δομημένων συνεντεύξεων με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Το δείγμα της έρευνας περικλείει 12 επιχειρηματίες- διευθυντές (άνδρες και γυναίκες) μικρών επιχειρήσεων (μέχρι 50 άτομα) οι οποίοι επιλέχθηκαν σκόπιμα για να εξυπηρετήσουν με το βέλτιστο τρόπο τον σκοπό της έρευνας. Κριτήριο για την επιλογή του δείγματος αποτέλεσε η επιλογή μικρών επιχειρήσεων από κλάδους που είχαν πληγεί από την πανδημία καθώς και οι επιχειρήσεις στις οποίες ο βασικός επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης) ήταν και ο διευθυντής Βάση της ανάλυσης των αποτελεσμάτων φαίνεται διακριτά ότι το σύνολο κάποιων παραμέτρων (βιώματα, χαρακτήρας, αντιλήψεις/αξίες, και περιβάλλον) καθορίζουν την ψυχική ανθεκτικότητα του επιχειρηματία και τον αντίκτυπο αυτής στην επιχείρηση (ασφάλεια, επιχειρηματική εγρήγορση, κουλτούρα και αλτρουισμός). Κάποια ευρήματα της παρούσας έρευνας συμφωνούν, ενώ κάποια αντιτίθενται στις έρευνες που έχουν παρουσιαστεί ως τώρα, θέτοντας τα θεμέλια για έναν γόνιμο προβληματισμό καθώς τα παραπάνω δεδομένα και αποτελέσματα αποτελούν χρήσιμη γνώση για τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τα διοικητικά μέλη καθώς και τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο.
Keywords: Ψυχική Ανθεκτικότητα (ΨΑ); Επιχειρηματίας; Μικρές-και-Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ); Πανδημία Κορωνοϊός; Covid-19; Psychological Resilience; Entrepreneur; Small and Medium-sized Enterprises (SMEs); Pandemic; Covid-19