Ανάπτυξη μαθηματικού μοντέλου για μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό στη Κύπρο - Mιχαήλ, Μιχάλης (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Από την εποχή της ανακάλυψης της φωτιάς ο άνθρωπος έμαθε να χρησιμοποιεί την ενέργεια. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, όχι μόνο χρησιμοποιεί την ενέργεια, αλλά έχει εξάρτηση από αυτήν. Σε όλες τις χρήσεις, από τη μετακίνηση μέχρι τη θέρμανση, από τη παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, χρειάζεται ενέργεια. Αυτή δίνει μια πιο εύκολη και πιο άνετη ζωή στους κατοίκους του πλανήτη. Γίνεται όμως η χρήση της σωστά; Και αν ναι, υπάρχουν συνέπειες από το είδος της ενέργειας που χρησιμοποιείται; Οι κυβερνήσεις κάθε χώρας χαράζουν τις πορείες που πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια για να επιτεύξουν τους στόχους που οι ίδιες θέτουν, να λάβουν νέες πολιτικές, να εφαρμόσουν νέες νομοθεσίες. Για όλα αυτά συμβουλεύονται διάφορα μαθηματικά μοντέλα που μπορούν να δείξουν τι κατανάλωση ενέργειας θα έχει η κάθε χώρα και που πρέπει να στοχεύσει για μείωση της. Αυτός είναι και ο στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας, στη δημιουργία ενός μαθηματικού μοντέλου που να δείχνει την κατανάλωση ενέργειας στη μορφή των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο μέχρι το 2030, καθώς και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση τους. Σαν αποτέλεσμα, σε ένα σενάριο αναφοράς, όπου το ενεργειακό σύστημα παραμένει ως έχει, η τελική συνολική κατανάλωση ενέργειας φαίνεται να αυξάνεται κατά 26% από το 2010 μέχρι το 2030. Στην συνολική κατανάλωση αρχίζουν κάποιες μορφές ενέργειας πιο πράσινες, με πρώτο τα βιοκαύσιμα, να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά. Η κατανάλωση του ηλεκτρισμού επίσης αυξάνεται κυρίως από τη χρήση στις οικίες και τις υπηρεσίες. Τέλος, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας, οι οποίες ανέρχονται στο 80% περίπου από τις μεταφορές, θα συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό μέχρι το 2030. Με μια επιβολή φόρου όμως στις τιμές του καυσίμου της τάξης των 235,85 Ευρώ ανά τόνο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 2013 και μετά μπορεί να μειώσουν τις εκπομπές όσο χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020.
Keywords: Εnergy; Design; Ενεργειακός; Σχεδιασμός