Μαζικές εκτιμήσεις γης σε περιοχές αναδασμού Διερευνητική ανάλυση σε περιβάλλον GIS - Πουγιούκκας, Χρυσοβαλάντης (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση διαφόρων διαδικασιών μαζικής εκτίμησης εντός περιοχών αναδασμού, η έρευνα διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις επιμέρους στόχους. Πρώτον, περιλαμβάνει μια κριτική βιβλιογραφική επισκόπηση σχετικά με τις μαζικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων τόσο των περιοδικών γενικών εκτιμήσεων από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας όσο και εκείνων που διενεργούνται από το Επιτροπή Εκτιμήσεων για πρωτοβουλίες αναδασμού. Δεύτερον, τα δεδομένα που αφορούν τις εκτιμήσεις ακινήτων στην περιοχή αναδασμού Χοιροκοιτίας επικαιροποιούνται με τη χρήση ενός περιβάλλοντος Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS), ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα της γενικής εκτίμησης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για τα έτη 2013, 2018 και 2021 μέσω της πύλης DLS. Τρίτον, τα αποτελέσματα της Γενικής Εκτίμησης για τα προαναφερθέντα έτη εξετάζονται με τη χρήση μοντέλων παλινδρόμησης, λαμβάνοντας υπόψη λεπτομερή φυσικά χαρακτηριστικά και τηρώντας τα διεθνή πρότυπα. Τέλος, η εργασία αναλύει τα αποτελέσματα από δύο διαφορετικές προσεγγίσεις μαζικής εκτίμησης στην περιοχή μελέτης Εκτίμηση της Επιτροπής Αναδασμού και Γενική Εκτίμηση με αποκορύφωμα την παραγωγή συγκριτικών πινάκων, διαγραμμάτων και χαρτών για την εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων. Αυτή η ολοκληρωμένη έρευνα συμβάλλει στην κατανόηση των μεθοδολογιών μαζικής εκτίμησης και βοηθά στην ενίσχυση των πρακτικών εκτίμησης σε πλαίσια αναδασμού.
Keywords: Αστικός Αναδασμός, Νομοθεσία, Διαδικασία; mass land valuation, regression analysis, Computer Assisted Mass Appraisal