Κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας στην υλοποίηση έργων με σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα - Γιαννάκη, Μαρία (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει, μέσα από την ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας τους παράγοντες εκείνους που καθιστούν επιτυχή την υλοποίηση μιας σύμπραξης έργου δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Οι επιμέρους στόχοι της εργασίας αυτής ήταν να: α) διερευνήσει τη σημασία της ύπαρξης συμπράξεων δημόσιου-ιδωιτικού τομέα, β) εντοπίσει τα μειονεκτήματα της ύπαρξης των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και γ) διερευνήσει τους κρίσιμους παράγοντες που καθιστούν επιτυχή την υλοποίηση συμπράξεων έργων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση της εν λόγω εργασίας ήταν η ανάλυση διαστρωματικών στοιχείων χρονολογικών σειρών (panel data). Συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν στοιχεία από 22 χώρες για τη χρονική περίοδο 1996-2015 που αφορούσαν την ιδιωτική συμμετοχή στις συμπράξεις έργων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και έξι δείκτες της Διεθνής Τράπεζας που καλύπτουν διαφορετικές διαστάσεις διακυβέρνησης. Τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι υπάρχει σύνδεση του δείκτη «κυβερνητική αποτελεσματικότητα» και «έλεγχος της διαφθοράς» με την ελκυστικότητα της ιδιωτικής επένδυσης στις συμπράξεις έργων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι λόγω της ύπαρξης μειονεκτημάτων από τις συμπράξεις έργων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα καθίσταται αναγκαία η μελέτη περιπτώσεων ώστε να εντοπιστούν οι βέλτιστες πρακτικές και να αποφευχθούν τυχόν λανθασμένοι χειρισμοί. Επίσης, ένα άλλο εύρημα της εργασίας είναι ότι οι συμπράξεις έργων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι υψίστης και καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση των δημόσιων οικονομικών, της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και για την άσκηση κοινωνικοοικονομικής πολιτικής.
Keywords: Ιδιωτικός τομέας; Δημόσιος τομέας; Σύμπραξη; Έργα; Παράγοντες; Επιτυχής υλοποίηση