Ποιότητα Ζωής παιδιών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις - Λοϊζου, Μαρία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η ποιότητα ζωής (ΠΖ) αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα ερευνητικά θέματα όπως επίσης πολλά παρατηρούνται να είναι τα παιδιά με καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΠ) συγγενής και όχι. Η εμπειρία νόσου και της νοσηλείας σε κλινικές κάποιες φορές έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην σωματική, ψυχολογική, κοινωνική και γνωστική υγεία τόσο του ίδιου του νοσηλευομένου όσο και της οικογένειάς του. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να διερευνήσει την ποιότητα ζωής σε παιδιά με καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιμέρους σκοποί είναι να διαφανούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κάθε διάστασή της ΠΖ και οι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την ΠΖ παιδιών με ΚΠ. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων PubMed, Cinahle, Google Scholar, ProQuest και Pantognostis. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν στην αναζήτηση είναι: Quality of life, Children, Cardiovascular disease, Heart Disease, Cardiac Disease, Health- related quality of life και Congenital Heart Disease. Αποτελέσματα: Βρέθηκαν 10 ποσοτικές έρευνες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, η ΠΖ σε παιδιά με ΚΠ είναι χαμηλή στις διαστάσεις που την αποτελούν. Τα κυριότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες είναι στη σωματική λειτουργία: ο πόνος, η μειωμένη αντοχή, στη ψυχολογική λειτουργία είναι: ο φόβος, τα αισθήματα λύπης. στην ψυχοκοινωνική λειτουργία είναι: τα προβλήματα στο λόγο, πολλές καρδιακές επεμβάσεις, μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας από το σχολείο και στη γνωστική λειτουργία: παρατηρήθηκαν μαθησιακά προβλήματα. Οι παράγοντες που βρέθηκαν να συμβάλουν στη χαμηλή ΠΖ των παιδιών με ΚΠ είναι το φύλο, η μικρή ηλικία των παιδιών, το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της οικογένειας. Συμπέρασμα : Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες στο θέμα της ΠΖ παιδιών με ΚΠ. Ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχολογικής και γνωστικής λειτουργίας, οι οποίες δεν ερευνήθηκαν επαρκώς. Αυτό θα βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη γνώση για το θέμα αυτό, βοηθώντας τους έτσι στις κατευθύνσεις που πρέπει να βάλουν στην παρεχόμενη φροντίδα που θα ασχολείται με το άτομο.
Keywords: Ποιότητα ζωής; Καρδιαγγειακές παθήσεις; Νοσηλεία; Παιδιά