Επίδραση της τροφής των αρσενικών στη δημογραφία και στη συμπεριφορά των θηλυκών της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) όταν τρέφονται μόνο με ζάχαρη - Παύλου, Ανθούλης (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η μύγα της Μεσογείου Ceratitis capitata (Wiedemann), κατατάσσεται στην οικογένεια των Tephritidae, και είναι ένα από τα πιο σημαντικά, πολυφάγα έντομα των φρούτων παγκοσμίως. Η γεωγραφική κατανομή της και παράλληλα οι οικονομικές ζημιές που προκαλεί είναι τεράστιες. Όταν βρεθεί σε ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας μπορεί να αυξηθεί και να προκαλέσει σοβαρές και μεγάλου μεγέθους ζημιές γι’ αυτό επιβάλλεται η σωστή και συστηματική καταπολέμηση με διάφορους χημικούς, φυσικούς και καλλιεργητικούς τρόπους. Η διατροφή των μυγών, αρσενικών και θηλυκών, δείχνει να επηρεάζει την όλη συμπεριφορά τους. Στη παρούσα εργασία, τα θηλυκά της μύγας της Μεσογείου, κρατήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους τρεφόμενα αποκλειστικά με ζάχαρη. Τα αρσενικά, διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες για 15 μέρες, όπου η πρώτη ομάδα τρεφόταν με ζάχαρη και η δεύτερη ομάδα τρεφόταν με ζάχαρη και πρωτεΐνη. Κατά τη 15η μέρα τοποθετήθηκαν, ένα θηλυκό ανά ένα αρσενικό σε ατομικά κλουβιά για να συζευχτούν. Αφού ολοκληρώθηκε η σύζευξη, κρατήθηκαν μετρήσεις για τη διάρκεια και τον χρόνο μέχρι τη σύζευξη, την ωοτοκία και εκκόλαψη, καθώς και για τη διάρκεια ζωής των εντόμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αρσενικά τα οποία βρίσκονταν σε πλούσιο διατροφικό περιβάλλον (πρωτεΐνη) προκαλούσαν στα θηλυκά αυξημένη ωοτοκία, καθώς και μεγαλύτερο ποσοστό εκκόλαψης σε σχέση με τα θηλυκά που συζεύχτηκαν με αρσενικά που τρέφονταν με ζάχαρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρσενικά που τρέφονταν με ζάχαρη απαιτούσαν μεγαλύτερο χρόνο για να αρχίσουν τη σύζευξη σε σχέση με τα με αρσενικά τρεφόμενα με ζάχαρη και πρωτεΐνη.
Keywords: Ceratitis capitata; Επίδραση διατροφής αρσενικών; Δημογραφία θηλυκών; Συμπεριφορά θηλυκών