Ανάπτυξη εφαρμογής για έξυπνες συσκευές για την έγκαιρη και αποτελεσματική καταγραφή συμβάντων φυσικών καταστροφών - Ιωάννου, Γεώργιος (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2019)
Σκοπός αυτής της διατριβής είναι η ανάλυση, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας εφαρμογής πληθοπορισμού (crowdsourcing) για έξυπνες συσκευές, για την άμεση καταγραφή συμβάντων φυσικών καταστροφών από τους εργαζόμενους στις κρατικές υπηρεσίες, την πολιτική προστασία, τους εθελοντές και τους πολίτες. Έχουν δοκιμαστεί και αξιολογηθεί διάφορες τεχνολογίες και μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα, για την ανάπτυξη εφαρμογών για έξυπνες συσκευές. Αφού μελετήθηκαν σε βάθος τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πιο διαδεδομένων από αυτές, σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί για την ανάπτυξη της εφαρμογής, επιλέχθηκε η υβριδική προσέγγιση (hybrid web) με τη χρήση Ionic/Angular και μέσω αυτής πραγματοποιήθηκε η ανάπτυξη της εφαρμογής. Η εργασία περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία πλατφόρμας για τη διαχείριση γεωγραφικών δεδομένων όπου θα αποθηκεύονται τα δεδομένα που θα συλλέγονται από την εφαρμογή, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου διαδικτυακού συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (WebGIS). Στο πλαίσιο της ετοιμασίας της πλατφόρμας, μελετήθηκε και υλοποιήθηκε η εγκατάσταση και η διαμόρφωση λογισμικού διαχείρισης βάσεων δεδομένων (RDBMS), λογισμικού διακομιστή χαρτών (GIS Server), λογισμικού εξυπηρετητή διαδικτύου (Web server) καθώς και λογισμικού για την λειτουργία διαδικτυακής πύλης (Web portal). Η τεχνολογία της PostgreSQL έχει υιοθετηθεί για τις ανάγκες αποθήκευσης των δεδομένων δίνοντας στην πλατφόρμα την δυνατότητα να υποστηρίξει τόσο τις τεχνολογίες της εταιρίας ESRI όσο και τις τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα. Το προϊόν αυτής της διατριβής είναι μια πρότυπη πλατφόρμα και μια εφαρμογή πληθοπορισμού για την έγκαιρη καταγραφή και χαρτογράφηση συμβάντων από φυσικές καταστροφές, των οποίων τη διαχείριση έχει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παρ' όλα αυτά, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, θα μπορούσε αυτή η πλατφόρμα να αποτελέσει τη βάση για περεταίρω ανάπτυξη, ενσωματώνοντας την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες των λειτουργών του κρατικού φορέα, έτσι ώστε να μπορεί να υιοθετηθεί επίσημα από τις κρατικές υπηρεσίες.
Keywords: Έξυπνη συσκευή; Εφαρμογή; Χάρτης; Φυσική καταστροφή; Συστήμα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ); Πληθοπορισμός; Smart phone; App; Geographic Information System (GIS); Map; Natural disaster; Crowdsourcing