Επίδραση διαφορετικών συγκεντρώσεων αμμωνιακών σε υδροπονική καλλιέργεια αντράκλας - Χατζησολωμού, Εφραιμία (My University, 2023)
Η αντράκλα (Portulaca oleracea L.) είναι ένα διαδεδομένο ζιζάνιο, το οποίο έχει υψηλή θρεπτική αξία. Η παρούσα εργασία αξιολόγησε την επίδραση διαφορετικών αναλογιών αμμωνιακών προς το ολικό άζωτο (NH4/N Nr 0.01-0.15), στην ανάπτυξη, τις φυσιολογικές και βιοχημικές παραμέτρους και τη συσσώρευση θρεπτικών στοιχείων σε διαφορετικά μέρη των φυτών υδροπονικά καλλιεργούμενης αντράκλας, την άνοιξη. Σποριόφυτα αντράκλας μεταφέρθηκαν σε σύστημα Nutrient Film Technique (NFT) και εκτέθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα Nr. Δεν βρέθηκαν διαφορές στο ύψος και στον αριθμό των φύλλων μεταξύ των μεταχειρίσεων, όμως η αυξημένη συγκέντρωση αμμωνιακών (Nr0.15) μείωσε το νωπό και ξηρό βάρος των φύλλων, σε σχέση με τη χαμηλή συγκέντρωση (Nr0.01). Τα φυτά που αναπτύχθηκαν σε Nr0.01 και Nr0.10 είχαν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με αυτά που αναπτύχθηκαν σε Nr0.05, με βάση τη μέθοδο FRAP, ενώ με βάση τη μέθοδο ABTS την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση παρουσίασαν τα φυτά που αναπτύχθηκαν σε Nr0.01. Στα φύλλα και στους βλαστούς των φυτών η περιεκτικότητα Ν ήταν σταθερή. Στις ρίζες αυξήθηκε με την αυξημένη αναλογία (Nr0.15). Η υψηλότερη αναλογία προκάλεσε επίσης μειωμένη συσσώρευση Ρ στα φύλλα και αυξημένη συσσώρευση Νa στις ρίζες. Η χαμηλότερη αναλογία (Nr0.01) προκάλεσε μειωμένη συσσώρευση Κ στις ρίζες. Η καταλληλότερη αναλογία για φυτά αντράκλας θα μπορούσε να είναι η χαμηλότερη (Nr0.01), αφού προκαλεί αύξηση στο νωπό και ξηρό βάρος, αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα των φυτών και ταυτόχρονα την συσσώρευση Κ στα φύλλα που έχουν ενεργό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία.
Keywords: αντιοξειδωτικά; mineral fertilizer; υδροπονική καλλιέργεια; αντράκλα; αναλογία αμμωνιακών προς ολικό άζωτο; antioxidants; mineral fertilizer; soilless culture; purslane; ammonium to total nitrogen ratio