Απομόνωση και ταυτοποίηση μικροοργανισμών από διαφορετικές φυτικές πηγές για προσδιορισμό της ύπαρξης γονιδίου πολυκετιδικής συνθετάσης και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων - Ζαχαρίου, Μαρία (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Στόχος της παρούσας έρευνας ήταν η απομόνωση και μοριακή ταυτοποίηση της επικρατούσας ενδοφυτικής μικροχλωρίδας (βακτήρια και μύκητες) από τα είδη φύτων Pistacia και Cannabis καθώς και η μελέτη της όσο αναφορά το αντιμικροβιακό δυναμικό της και το σχετιζόμενο πολυκετιδικό βιοσυνθετικό μονοπάτι. Τα φυτά που μελετήθηκαν φέρουν αποδεδειγμένο φαρμακευτικό δυναμικό και έτσι ο μοριακός εντοπισμός του συγκεκριμένου γονιδίου στους απομονωθέντες μικροοργανισμούς, ανοίγει ένα νέο πεδίο περεταίρω έρευνας, με μεγάλο βιοτεχνολογικό ενδιαφέρον. Έγινε προσπάθεια ανίχνευσης και αναγνώρισης του γονιδίου PKS τύπου I και II, στο γονιδίωμα των παραπάνω απομονωμένων μικροοργανισμών αφού η πολυκετιδική συνθάση καταλύει την βιοσύνθεση πολυκετιδίων και πιθανολογείται ως το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την φυσική παραγωγή αντιβιοτικού δυναμικού διαφόρων τύπων μικροβίων. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν την ύπαρξη μυκήτων που φέρουν το ζητούμενο γονίδιο ανοίγοντας νέους ορίζοντες έρευνας και μελέτης για τα τελικά προϊόντα του μονοπατιού. Τα απομονωμένα βακτήρια, υπέδειξαν αντιβακτηριακές δράσεις έναντι παθογόνων τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και την υγεία του φυτού, χωρίς όμως να εντοπίζεται γονίδιο της πολυκετιδικής συνθάσης.
Keywords: Πολυκετίδια; Πολυκετιδική συνθετάση; Ενδοφυτικοί μικροοργανισμοί; Απομόνωση; Polyketide; Polyketide synthase; Entophytic microflora