Βιοδιασπώμενη και επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα (BRB) - Φαλάς, Νικόλας (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Canon Europe, Matera European Photography (ME.PH), Matera Diffusa, Cyprus University of Technology, 2017)
Η μέχρι τώρα αδυναμία των αρμόδιων αρχών της Κύπρου για λήψη μέτρων μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας σε σχέση με άλλες χώρες και η ραγδαία αύξηση του προβλήματος ώθησε τον γράφοντα - ερευνητή στο σχεδιασμό μίας βιοδιασπώμενης και επαναχρησιμοποιήσιμης τσάντας με σπόρους. Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να μελετηθεί εάν η συγκεκριμένη λύση που προτάθηκε, είναι πιθανό να έχει κάποια απήχηση στο καταναλωτικό κοινό της Κύπρου. Αρχικά πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από το θέμα. Ειδικότερα, μελετήθηκαν σημαντικοί ορισμοί, διαφορετικών ειδών προϊόντα στα οποία έχει προστεθεί ένας δεύτερος τρόπος χρήσης για παράταση του χρόνου ζωής τους και προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από άλλα προϊόντα των οποίων ο κύκλος ζωής είχε ήδη τελειώσει. Παράλληλα έχουν μελετηθεί και οι δράσεις για μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας σε άλλες χώρες. Για την αξιολόγηση της τσάντας πραγματοποιήθηκε έρευνα δράσης από ένα μικρό μέρος του πληθυσμού της Κύπρου, μέσω ερωτηματολογίου, συνέντευξης, παρατήρησης και ομάδας εστίασης. Στο τέλος γίνονται προτάσεις για μελλοντική βελτίωση και προώθηση της συγκεκριμένης τσάντας.
Keywords: Πλαστική σακούλα; Βιοδιασπώμενη τσάντα; Επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα