Χορήγηση του δείκτη επικοινωνιακής αποτελεσματικότητα (CETI) σε επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου - Κωνσταντή, Νάταλυ (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εκτός από τις σωματικές, ψυχολογικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις πολύ συχνά επιφέρει στα άτομα διαταραχές στην επικοινωνία λόγω της αφασίας. Η αφασία είναι μια γλωσσική διαταραχή η οποία επηρεάζει την ικανότητα επικοινωνίας και εμαφανίζεται στο 30% των ατόμων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι δυσκολίες επικοινωνίας επηρεάζουν αναπόφευκτα την ποιότητα ζωής του ασθενή. Διάφορα εργαλεία έχουν αναπτυχθεί με στόχο την μέτρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών και ένα από αυτά είναι ο «Δείκτης Επικοινωνιακής Αποτελεσματικότητας» «ΔΕΑ» (CETI). Ο «ΔΕΑ» (CETI) είναι ένα εργαλείο το οποίο στοχεύει στην μέτρηση της λειτουργικής επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης των επιζώντων εγκεφαλικού επεισοδίου με αφασία. Στην παρούσα εργασία έχει μεταφραστεί και χορηγηθεί ο «ΔΕΑ» (CETI) σε 13 επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου στην χρόνια φάση με αφασία καθώς και στους 11 φροντιστές τους. Ο σκοπός της χορήγησης ήταν για να διερευνηθεί κατά πόσο η αφασία επηρεάζει την λειτουργική επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση των επιζώντων εγκεφαλικού επεισοδίου με διαταραχές στην επικοινωνία. Τα αποτελέσματα της χορήγησης του δείκτη έδειξαν ότι το ήμισυ του δείγματος των ασθενών έχουν επηρεαστεί στον τομέα της λειτουργικής επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης ανεξάρτητα με τις υπόλοιπες ανεξάρτητες μεταβλητές της μελέτης (ηλικία, φύλο). Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες με μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να διερευνηθεί εάν η αφασία μπορεί να επηρεάσει την λειτουργική επικοινωνία και κοινωνικοποίηση των ασθενών με βάση το επίπεδο δραστηριότητας και συμμετοχής του ICF (WHO, 2002).
Keywords: Αφασία; Δείκτης Επικοινωνιακής Αποτελεσματικότητας; Εγκεφαλικό επεισόδιο; Λειτουργική επικοινωνία; Ποιότητα ζωής; Aphasia; Communication Effectiveness Index; Stroke; Functional communication; Quality of life