Κάπνισμα και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου - Πέτρου, Θέκλα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι ο ξαφνικός θάνατος ενός υγιούς νεογνού μικρότερου του ενός έτους, η αιτία του οποίου παραμένει ανεξήγητη παρά το λεπτομερή έλεγχο που περιλαμβάνει τη νεκροψία και την ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού του βρέφους. Σύμφωνα, με την μελέτη μια πιθανή αίτια είναι το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της σχέσης του καπνίσματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η συστηματική ερευνητική βιβλιογραφική ανασκόπηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων Pubmed, Ebsco, Cinahl και στο διαδίκτυο (Google - Scholar). Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν στην αναζήτηση είναι: "pregnancy, smoking, sudden infant death syndrome" σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς (AND, OR). Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθησαν έρευνες μόνο με ποσοτικό χαρακτήρα οι οποίες είχαν στόχο την συσχέτιση του καπνίσματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Μετά την αναζήτηση της βιβλιογραφίας επιλέχτηκαν 8 έρευνες που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια κατά την περίοδο του 2000-2011. Αποτελέσματα: Στο σύνολο των 8 ερευνών που μελετήθηκαν φαίνεται ότι οι 7 αναφέρουν ότι το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται σημαντικά με τον αυξημένο κίνδυνο για SIDS, ενώ η μια απ' αυτές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη των γυναικών που κάπνιζαν είχαν λιγότερο ποσοστό θνησιμότητας από τα βρέφη γυναικών που δεν κάπνιζαν. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας φαίνεται ότι το κάπνισμα έχει άμεση σχέση με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αφού πολλά βρέφη γυναικών που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη είχαν αυξημένη θνησιμότητα από SIDS. Συμπεράσματα: Φαίνεται ότι τα βρέφη των γυναικών που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης SIDS. Έτσι, είναι σημαντικό και αναγκαίο η γυναίκα να είναι γνώστης των συνεπειών μιας ανθυγιεινής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Keywords: Κάπνισμα; Εγκυμοσύνη; Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου