Ετοιμασία δελτίου ποσοτήτων με τη χρήση λογισμικού προγράμματος - Κωνσταντίνου, Χρύσω (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο, την ετοιμασία του δελτίου ποσοτήτων με την χρήση λογισμικού προγράμματος. Έγινε προσπάθεια για την συγκέντρωση των απαραίτητων κανονισμών και γνώσεων για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να μετρά και να κοστολογεί οικοδομικά έργα. Αρχικά γίνεται μια αναφορά στο ρόλο του Επιμετρητή Ποσοτήτων καθώς και σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες που έχει. Μια από τις βασικότερες αρμοδιότητες του επιμετρητή είναι η δημιουργία του δελτίου ποσοτήτων. Στο παρόν κείμενο, αναλύονται οι μέθοδοι μέτρησης που χρησιμοποιεί ο επιμετρητής, για την ετοιμασία του δελτίου, όπου γίνεται αναφορά στην τυποποιημένη μέθοδο SMM7. Εν συνεχεία, περιγράφεται η παραδοσιακή μέθοδος, στην οποία βασίστηκε η δημιουργία του δελτίου ποσοτήτων. Επίσης αναλύονται και οι τμηματικές εργασίες στις οποίες χωρίζεται ώστε να ληφθεί μια πλήρη εικόνα για τη μέθοδο αυτή. Ολοκληρώνοντας θα γίνει μια σύγκριση της με την τυποποιημένη μέθοδο SMM7. Τέλος, πάρθηκαν μετρήσεις από τα αρχιτεκτονικά και στατικά σχέδια του έργου που μελετήθηκε, οι οποίες κατόπιν καταχωρήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένους πίνακες στο λογισμικό πρόγραμμα Excel της Microsoft. Απώτερος σκοπός των πινάκων αυτών ήταν η διαμόρφωση τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε εύκολα να αλλάζονται οι διαστάσεις και οι μετρήσεις που καταχωρήθηκαν, για να είναι δυνατός ο υπολογισμός των ποσοτήτων οποιουδήποτε άλλου έργου.
Keywords: Δελτίο ποσοτήτων; Λογισμικό πρόγραμμα; Οικοδομικά έργα; Επιμετρητής; SMM7; Excel