Η επίδραση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στη νοσηλευτική - Δημητριάδου, Μαρία; Καραγιάννης, Γιώργος; Παπασταύρου, Ευριδίκη (My University, 2007)
Η ιδέα της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Σ.Ε.Ε του προσωπικού δεν είναι νέα και το σημείο διαφοροποίησης σήμερα αφορά την αναγκαιότητα των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για προσαρμογή στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στο χώρο της νοσηλευτικής, στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της υγείας και τις αυξανόμενες απαιτήσεις για προσφορά ποιοτικής φροντίδας οδήγησαν στη δημιουργία διαφόρων προγραμμάτων εκπαίδευσης στο πλαίσιο της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση αποτελεί βασικό μέλημα των διοικούντων και περιλαμβάνει όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας από το ανώτατο στέλεχος μέχρι και τον κατώτερο υπάλληλο (Λανάρα 1999). Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην έννοια της Σ.Ε.Ε και στα ζητήματα που σχετίζονται με αυτή, όπως ο σκοπός, η αναγκαιότητα της που φαίνεται μέσα από τα σημαντικά επαγγελματικά νομοθετήματα, η οργάνωση και η αξιολόγηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος. Στην συνέχεια γίνεται μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας παρουσιάζοντας τα κυριότερα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της Σ.Ε.Ε στην ποιότητα της φροντίδας. Στην ανασκόπηση διαφαίνεται η έλλειψη ερευνών όσο αφορά την επίδραση της Σ.Ε.Ε στην φροντίδα των ασθενών και η ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση των ερευνών όσο αφόρα την σχέση Σ.Ε.Ε και ποιοτική φροντίδα
The Influence of Continuous Education in Nursing
Keywords: Nurses--Training; psychology, educational