Μελέτες περιπτώσεων του επικοινωνιακού περιβάλλοντος μέσω του λογισμικού LENA - Κωνσταντίνου, Ραφαέλλα (My University, 2022)
Ο σκοπός της παρούσας διαμήκους μελέτης δύο ξεχωριστών περιπτώσεων (longitudinal cases studies) ήταν η καταγραφή και εκτίμηση αλληλεπιδράσεων μεταξύ συμμετεχόντων και επικοινωνιακών παρτενέρ. Η πραγματοποίηση αυτού έγινε μέσω ανάλυσης του επικοινωνιακού περιβάλλοντος τους με χρήση του συστήματος LENA (Language Environment Analysis). Στη μελέτη συμμετείχαν ένα παιδί τυπικής ανάπτυξης (Τ.Α.) και ένα παιδί με διαγνωσμένες Γλωσσικές Διαταραχές (Γ.Δ.). Το LENA ηχογραφεί και εκτιμά αυτόματα τα στοιχεία ήχου που περιέχονται στο περιβάλλον των παιδιών και τα ταξινομεί σε ξεχωριστές κατηγορίες προσφέροντας γραφικά αλλά και αριθμητικά δεδομένα. Για πρώτη φορά καταγράφηκαν δεδομένα με χρήση του LENA σε παιδί με διαγνωσμένες (Γ.Δ.) που ομιλεί την κυπριακή διάλεκτο. Τα ευρήματα υποδεικνύονται περιγραφικά και συγκρίνονται με βάση τις αντίστοιχες νόρμες τυπικής ανάπτυξης συνομηλίκων παιδιών του Ιδρύματος LENA. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των Παιδικών εκφωνήσεων (CV), συνομιλιών μεταξύ γονέα- παιδιού (CT) και Λέξεων ενηλίκων (AWC) όλων των εγγραφών του παιδιού (Τ.Α.) αποδείχθηκε πως είχαν άμεση σχέση με τις νόρμες τυπικής ανάπτυξης συνομηλίκων παιδιών του Ιδρύματος LENA. Όμως, όσον αφορά τα αποτελέσματα των εγγραφών του παιδιού με διαγνωσμένες (Γ.Δ.), δεν σχετίζονταν με τις νόρμες τυπικής ανάπτυξης, αφού δεν ξεπέρασαν το 10ο εκατοστημόριο σε καμία εγγραφή. Επιπρόσθετα, η αλληλεπίδραση που παρουσιάζεται στις μετρήσεις των δύο παιδιών έδειξε πως μπορεί να ορίσει τις γλωσσικές τους επιδόσεις σήμερα. Μάλιστα, η ποσότητα και ποιότητα αλληλεπίδρασης που καταγράφεται για το παιδί με διαγνωσμένες (Γ.Δ.) ορίζεται ως ελάχιστη. Έρευνες στη διεθνή βιβλιογραφία υποστηρίζουν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, επομένως το λογισμικό LENA καθίσταται ικανό να προσφέρει έγκυρες και αξιόπιστες μετρήσεις του επικοινωνιακού περιβάλλοντος των παιδιών και σε άλλες γλώσσες, όπως και να παρέχει σημαντικές πληροφορίες παράγοντας ένα κατάλληλο περιβάλλον για γλωσσική ανάπτυξη.
Keywords: LENA System; Τυπική ανάπτυξη; Γλωσσικές διαταραχές; Παιδί; Μελέτη περίπτωσης; Πρώιμο γλωσσικό περιβάλλον; Γλωσσική ανάπτυξη; LENA System; Typical development; Language disorders; Child; Case study; Early language environment; Language development