Αποδοτικότερη διαχείριση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ, σε συνδυασμό με την χρήση του φυσικού αερίου ως βασικού καυσίμου - Παφίτης, Χριστόδουλος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου του 2004 ο τομέας ενέργειας στη Κύπρο έχει αλλάξει δραματικά με τις πιο κάτω διαφοροποιήσεις: • Η ΑΗΚ αναμένεται να χάσει το μονοπώλιο της (δεσπόζουσα θέση), γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2014 η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ελευθεροποιηθεί για όλους τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιλέγει πλέον τον προμηθευτή του. • Μέχρι το 2020 η Κύπρος έχει δεσμευτεί έναντι της ΕΕ, ότι το 13% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα έχουν προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο παροχής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. • Το κράτος καλείται να πληρώνει τους επιπλέον ρύπους που παράγονται. Άρα η χρήση του φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη συστημάτων βελτιστοποίησης και αποτελεσματικότερης χρήσης των διαθέσιμων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πλέον οι τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η ΑΗΚ. Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της μελέτης μου, δηλαδή η ανάπτυξη συστήματος βελτιστοποίησης και αποτελεσματικότερης χρήσης των διαθέσιμων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την χρήση του φυσικού αερίου ως βασικού καυσίμου (στις μονάδες που μπορεί να εφαρμοστεί). Με βάση τα πιο πάνω νέα δεδομένα η μελέτη έχει στόχο να αναλύσει τον υφιστάμενο τρόπο επιλογής από τα Τμήματα Λειτουργίας της ΑΗΚ των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προτείνει ο ΔΣΜ, οι οποίες με την αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια θέτονται σε παραγωγή και εκτός παραγωγής με την μείωση της ζήτησης. Στην συνέχεια θα γίνει ανάπτυξη μεθοδολογίας και εισαγωγής νέων παραμέτρων με στόχο την βελτιστοποίηση και αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με την τυποποίηση της διαδικασίας θα γίνει εισήγηση για ανάπτυξη λογισμικού, το οποίο θα δίνει τις βέλτιστες λύσεις σε κάθε περίπτωση. Επίσης η μεθοδολογία που θα αναπτυχθεί θα μπορεί να ενσωματωθεί στα πρότυπα ποιότητας και περιβάλλοντος που χρησιμοποιεί η ΑΗΚ ως τυποποιημένη διαδικασία, η οποία θα ακολουθείται στους Ηλεκτροπαραγωγούς Σταθμούς από τους Υπεύθυνους Μηχανικούς Βάρδιας, για να θέτονται σε λειτουργία μονάδες παραγωγής με την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και εκτός παραγωγής με την μείωση της ζήτησης.
Keywords: Ενέργεια--Κύπρος; Ηλεκτρική ενέργεια--Κατανάλωση; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας