Χαρακτηριστικά παιδιών που λαμβάνουν υπηρεσίες λογοθεραπείας σε πανεπιστημιακή κλινική αποκατάστασης : αναδρομική μελέτη - Κωνσταντίνου, Ελένη (My University, 2023)
Παρόλο που το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κλάδος της λογοθεραπείας εξελίσσεται δραστικά, περιορισμένα αποτελούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην Κύπρο, για το ποιος λαμβάνει υπηρεσίες λογοθεραπείας και ποιος όχι. Υπάρχει, συνεπώς, ανάγκη καταγραφής των πληροφοριών ατόμων που παραπέμπονται για λογοθεραπεία, σε μια προσβάσιμη και εκτεταμένη βάση δεδομένων, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το βιβλιογραφικό κενό που ταλανίζει τους επιστήμονες του κλάδου. Σκοπός της παρούσας μελέτης, ήταν η πραγματοποίηση μιας λεπτομερούς περιγραφής των δημογραφικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών του παιδιατρικού πληθυσμού που λαμβάνει υπηρεσίες λογοθεραπείας της Πανεπιστημιακής Κλινική Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου (ΠΚΑ-ΤΕΠΑΚ), όπως και η διεξαγωγή συσχετίσεων για εξέταση της πιθανής σχέσης μεταξύ τους. Δημιουργήθηκε και αναλύθηκε μια βάση δεδομένων, αποτελούμενη από 211 παιδιά ηλικίας 0;7 μηνών μέχρι 14;1 ετών, τα οποία έλαβαν οποιαδήποτε υπηρεσία λογοθεραπείας στην ΠΚΑ-ΤΕΠΑΚ. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν αναδρομικά και η ανάλυση τους διεξάχθηκε με τη χρήση του στατιστικού λογισμικού JAMOVI. Τα αποτελέσματα, έδειξαν πως υπάρχει μία τάση παραπομπής παιδιών ηλικίας 3;1-6 ετών για λογοθεραπεία. Επιπλέον τα αγόρια, τα μονόγλωσσα παιδιά και τα παιδιά υψηλής κοινωνικοοικονομικής τάξης (SES) λάμβαναν υπηρεσίες περισσότερο από τα κορίτσια, τα δίγλωσσα παιδιά και τα παιδιά χαμηλού-SES, αντίστοιχα. Κύρια πηγή παραπομπής αποτελούσαν οι γονείς, ενώ οι λογοθεραπευτικές διαγνώσεις που πλειοψηφούσαν ήταν τα Speech Sound Disorders (SSD) και η Γλωσσική Διαταραχή (ΓΔ). Επίσης, παρατηρήθηκε πως οι θεραπευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνταν κυρίως μια φορά την εβδομάδα, και κατά την αξιολόγηση τους έγινε χρήση ποικίλων αξιολογητικών εργαλείων. Στις συσχετίσεις δεν σημειώθηκε κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά (p > 0.05) μεταξύ των χαρακτηριστικών, παρά μόνο στη σχέση ηλικίας παραπομπής και λογοθεραπευτικής διάγνωσης (p < .001). Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει εντελώς την ύπαρξη τέτοιων σχέσεων, καθώς υπήρχαν ελλιπή δεδομένα, δεν υπήρχαν επιβεβαιωτικά στοιχεία για την καταλληλόλητα του μεγέθους στο δείγμα και οι στατιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιηθήκαν δεν ήταν οι πιο προηγμένες.
Keywords: υπηρεσίες λογοθεραπείας; παιδιατρικός πληθυσμός; δημογραφικά χαρακτηριστικά; περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά; βάση δεδομένων; λογοθεραπευτικές διαγνώσεις; Speech and language therapy; pediatric population; demographic characteristics; environmental characteristics; master database; speech and language diagnosis