Στάσεις καταναλωτ(ρι)ών απέναντι σε διασημότητες στη διαφήμιση αθλητικών προϊόντων: μια ποιοτική διερεύνηση - Βασιλειάδης, Φίλιππος (My University, 2022)
Η χρήση και η τοποθέτηση διασημότητας εντός μιας διαφήμισης, με απώτερο σκοπό την προώθηση ενός προϊόντος μιας επωνυμίας είναι μια έξυπνη και επικερδής κίνηση από μεριάς των εταιρειών, καθώς κινεί το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με την εν λόγω διαφήμιση. Μέσα από την τοποθέτηση διασημότητας εντός της διαφήμισης, το καταναλωτικό κοινό έχει ουσιαστικά έναν κύριο λόγο να παρακολουθήσει την συγκεκριμένη διαφήμιση. Κύριες θεωρίες οι οποίες εφαρμόστηκαν για την δημιουργία της παρούσας μελέτης, είναι η θεωρία της «Διαφήμισης», η θεωρία «Συμπεριφοράς του καταναλωτή», η θεωρία του «Κινήτρου», η θεωρία της «Κοινωνικής Ανάγκης» και η θεωρία των «Στάσεων». Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να μελετήσει μέσα από ποιοτική έρευνα, τις στάσεις απέναντι στη διαφήμιση και την πρόθεση αγοράς του προϊόντος των καταναλωτ(ρι)ών που παρακολουθούν διαφήμιση αθλητικών προϊόντων με τη χρήση διασημότητας. Επιπλέον η παρούσα μελέτη θα διερευνήσει τις συσχετίσεις σχετικά με τις αντιλήψεις των καταναλωτών για την αξιοπιστία, την εμπειρογνωμοσύνη και την ελκυστικότητα της διασημότητας. Επίσης, ένας ακόμη σκοπός υλοποίησης της συγκεκριμένης μελέτης είναι η μελέτη της επιρροής του φύλου της διασημότητας σε σχέση με το φύλο της/του καταναλώτριας/ωτή, όσο αφορά την στάση απέναντι στην διαφήμιση αλλά και την πρόθεση αγοράς του προϊόντος. Κατόπιν, αναφέρονται τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν από την υλοποίηση της παρούσας μελέτης. Έπειτα καταγράφονται τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από τα εν λόγω αποτελέσματα της μελέτης αυτής. Κύριο αρχικό συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από την μελέτη, είναι το γεγονός ότι όσο ελκυστική και να θεωρείται μία διασημότητα, το ζήτημα είναι να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και να έχει σχέση με το αντικείμενο που προωθεί. Επιπλέον, άλλο συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από την μελέτη, είναι ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιρροή της άποψης του καταναλωτικού κοινού. Οι παράγοντες αυτοί είναι, η «Τοποθέτηση προϊόντων» εντός της διαφήμισης, ανάλογα με την εταιρεία που προωθείται, το «Ιστορικό υπόβαθρο» της διασημότητας που τοποθετείται εντός της διαφήμισης για την προώθηση του προϊόντος και της επωνυμίας της εταιρείας, καθώς επίσης και η «Εξωτερική εμφάνιση» της διασημότητας.
Keywords: Διαφήμιση; Συμπεριφοράς του καταναλωτή; Κίνητρο; Κοινωνική Ανάγκη; Consumer Behavior; Motivation; Social Need; Social Need