Δια-(ρ)ροές - Σκιαδά, Αναστασία (My University, 2023)
Η ενότητα έργων με τίτλο Δια-(ρ)ροές εξετάζει τα προβλήματα των προσφύγων και αναλύει το προσφυγικό θέμα σε σχέση με το χώρο, τα σύνορα και την ταυτότητα. Ο τίτλος Δια-(ρ)ροές αναφέρεται στις διαρροές ανθρώπων από τις πατρίδες τους και στις ανθρώπινες ροές που διασχίζουν τα σύνορα προς στις χώρες υποδοχής. Η παρούσα πτυχιακή κοιτάζει τα προβλήματα του ρατσισμού, της κοινωνικής ανισότητας, της ανάγκης επιβίωσης των προσφύγων, τα σύνορα και τις ανθρώπινες ροές. Οι πρόσφυγες που διαμένουν στα σύνορα των χωρών φιλοξενίας παρουσιάζουν μια νέα έννοια, εκείνη «του κατοίκου των συνόρων» που βρίσκονται μέσα και έξω και είναι υποχρεωμένοι να μάθουν τις συνήθειες και τους τρόπους ζωής των εθνών που ζουν εκεί. Οι θάνατοι στα σύνορα ενός τεράστιου αριθμού προσφύγων έχει εισχωρήσει στην δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Πολλοί μετανάστες δεν ταυτοποιούνται ποτέ κι ως εκ τούτου ο αριθμός των νεκρών στα σύνορα είναι δύσκολο να καταμετρηθεί. Ερευνώντας το θέμα αυτό, δημιουργώ εγκαταστάσεις στο χώρο και βίντεο, αφού πειραματίζομαι να αποδώσω τις πολιτικές μου ανησυχίες με την βοήθεια υλικών όπως ακατέργαστο καμβά, νερό, αλάτι, κερί, ακρυλικά, νήμα, βαμβακερό ύφασμα, εφημερίδες και τσιμέντο.
Keywords: Μετακίνηση; Πρόσφυγες; Τόπος/Χώρος; Ταυτότητα; Διαρροές; Ρατσισμός