Μέθοδος κλειστού τύπου για μηχανικά σταθεροποιημένους τοίχους - Κανελλοπούλου, Ευμορφία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αποσκοπεί στη μελέτη της χρησιμότητας των μηχανικά σταθεροποιημένων τοίχων για την ενίσχυση εδαφικών μαζών και την ανάλυση της ευστάθειας του συστήματος μηχανικά σταθεροποιημένος τοίχος-έδαφος, με τη μέθοδο κλειστού τύπου. Αρχικά, γίνεται αναφορά στα έργα αντιστήριξης και παράλληλα, τονίζεται η καταλληλότητα της οπλισμένης γης έναντι των συμβατικών κατασκευών ενίσχυσης. Κατά την επεξήγηση της διαδικασίας κατασκευής των μηχανικά σταθεροποιημένων τοίχων, δίνονται πληροφορίες τόσο για τα εδαφικά υλικά της επίχωσης, όσο για τα γεωσυνθετικά υλικά και τα στοιχεία επιφανειακής επικάλυψης. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στις μεθόδους ανάλυσης της ευστάθειας των πρανών και αναπτύσσεται η μέθοδος κλειστού τύπου των Pantelidis και Griffiths (2012). Παρουσιάζονται οι παραδοχές που λαμβάνονται υπόψιν για την υλοποίηση της μεθόδου, προσδιορίζονται όλες οι δυνάμεις που ασκούνται και αποδίδεται η εξίσωση που αντιπροσωπεύει τον συντελεστή ασφαλείας. Στο παρόν σύγγραμμα, το σύστημα μηχανικά σταθεροποιημένος τοίχος-έδαφος είναι ενισχυμένο με γεωπλέγματα, έχοντας ως αποτέλεσμα τη συμβολή της δύναμης του κάθε γεωπλέγματος στον ορισμό του συντελεστή ασφαλείας. Ο συντελεστής αυτός παρουσιάζεται με δύο διαφορετικές εξισώσεις, οι οποίες επρόκειτο να συγκριθούν. Με στόχο αυτή η σύγκριση, το σύστημα μοντελοποιείται στο λογισμικό Matlab και τα αποτελέσματα παρατίθενται σε πίνακα. Για τον έλεγχο της ορθότητας των αποτελεσμάτων, γίνεται μια επιπλέον μοντελοποίηση στο λογισμικό, η οποία αποδίδει γραφικά τον συντελεστή ασφαλείας.
Keywords: Έργα αντιστήριξης; Οπλισμένη γη; Μηχανικά σταθεροποιημένοι τοίχοι; Γεωσυνθετικά υλικά; Μέθοδοι ανάλυσης ευστάθειας; Μέθοδος κλειστού τύπου; Συντελεστής ασφαλείας