Σύστημα Παρακολούθησης και Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλοίων Χρησιμοποιώντας Δεδομένα AIS - Κωνσταντίνου, Παύλος (q, 2021)
Χρόνο με το χρόνο παρατηρείτε μια αύξηση των πλοίων στις θάλασσες και αυτό φέρει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι στους οποίους μπορούν να βρεθούν τα πλοία. Μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την επίλυση αυτών των ζητημάτων είναι με την χρήση του αυτοματοποιημένου συστήματος παρακολούθησης πλοίων, AIS. Σε αυτήν την πτυχιακή εργασία υλοποιήθηκε ένα νέο υπολογιστικό διαδικτυακό σύστημα, το AISafety. Το σύστημα έχει ως απώτερο σκοπό την αναπαράσταση σε πραγματικό χρόνο των πλοίων κλάσης Α και Β στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την χρήση AIS δεδομένων. Βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση για εισερχόμενα και εξερχόμενα πλοία από διάφορες ενδιαφέρουσες περιοχές, αλλά και για τυχόν συγκρούσεις πλοίων. Αυτό επιτυγχάνεται με την υλοποίηση δυο διαφορετικών αλγορίθμων. Ο πρώτος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της κατάστασης εντός διάφορων περιοχών. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να καθορίζει τον τύπο και την περιγραφή της κάθε περιοχής έτσι ώστε ο αλγόριθμος να την αντιμετωπίζει αναλόγως. Ο δεύτερος αλγόριθμος είναι υπεύθυνος για την πρόβλεψη μέχρι και 15 λεπτά αργότερα για τυχόν συγκρούσεις μεταξύ πλοίων λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητα των πλοίων.
Keywords: AIS; Vessel; AISafety; Vessel monitoring; Collision detection